Днес отбелязваме 140 години от обесването на Васил Левски

2013-02-18 11:15:00
Днес отбелязваме 140 години от обесването на Васил Левски
Снимка: Facebook

Днес България отбелязва 140 години от смъртта на Васил Левски. Той е осъден на смърт, като присъдата му е изпълнена на 18 февруари /6 февруари по стар стил/ 1873 година в околностите на София. Мястото на обесването на Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

 

 

Васил Иванов Кунчев, известен още като Васил Дякон – Левски, Апостола на свободата, Апостола, е най-бележитият български революционер. Мечтата му е била да види чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

 

Васил Левски е роден на 18 юли /6 юли по стар стил/ 1837 година в Карлово. Има двама братя – Петър и Христо, и две сестри – Яна и Марийка. През 1851 година баща му умира и тримата братя остават да се грижат за майка си и сестрите си. Васил Левски започва да учи абаджилък на 14-годишна възраст. Той владее отлично няколко езика – турски, арменски и гръцки.

 

Според хората Апостолът е бил тиха, скромна и организирана личност, изпълнена с доброжелателност и гордост. Левски е бил интелигентен човек, който е имал здрав разум и силна воля. Той е умеел да разбира и ръководи хората. Дякона е успявал да се адаптира към всяка една ситуация, което му е помагало да оцелее. Той е бил разсъдлив и преди да пристъпи към решаването на даден проблем, той го е анализирал задълбочено.

 

Поклон пред паметта му!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
"g0oD"_glr
преди 11 години

Левски е обесен на 18-ти февруари! Но го честваме днес... Логика?!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия