Шимпанзетата запомнят по-бързо от хората (+видео)

2013-02-16 21:30:00
Шимпанзетата запомнят по-бързо от хората (+видео)
Снимка: sxc.hu

Мозъкът на шимпанзетата притежава способността по-бързо да запомня дадена информация от този на хората, съобщава британският вестник “Independent”.

 

Това любопитно откритие принадлежи на специалисти от един от университетите в японския град Киото, които провели впечатляващ експеримент с участието на два обучени от тях примата, разпознаващи арабските цифри.

 

 

Самият тест протекъл в два етапа. В първия шимпанзетата демонстрирали способността си в правилен ред да маркират показаните им числа от 1 до 9 на компютърен екран с тъчскрийн.

 

По-интересно обаче бил вторият етап. По време на него цифрите на екрана били видими само за период, по-кратък от половин секунда, след което те изчезвали. Това обаче изобщо не затруднило приматите. Те без грешка отново посочили правилния ред на подреждане на числата.

 

Учените поясняват, че за запомнянето на подредбата на 9 цифри, на човешкия мозък са му необходими поне няколко секунди време. Това е в пъти повече, отколкото е необходимо на шимпанзетата.

 

Причината за невероятните способности на приматите се крие във факта, че те живеят „тук и сега”, за разлика от хората, които мислят също така за миналото си и за своето бъдеще. Освен това, когато живеят в естествената си среда, шимпанзета трябва да взимат бързи решения, което способства за развитието на бързо мислене и запомняне.

 

Вижте впечатляващия експеримент:

 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия