Дъвчете дъвка - полезна е за мозъка

2013-02-04 14:10:00
Дъвчете дъвка - полезна е за мозъка
Снимка: Reuters

Знаете ли, че дъвченето на дъвка помага, както на зъбите, така и на мозъка? Преди години хората са считали този навик за доста грозен, но те не са знаели, че той е доста полезен, пише в. „Дейли експрес“.

 

Дъвченето на дъвка стимулира концентрацията и мисленето и подобрява времената за реакция. Причината е, че дъвченето временно увеличава притока на кръв към мозъка и е свързано с производството на по-големи количества инсулин, които стимулират мозъчните зони, свързани с концентрацията и запаметяването.

 

 

Учените направили експеримент, като разделили доброволците на две групи – едните дъвчели дъвка, а другите – не. Дъвките били безвкусни, за да се избегне разсейване на участниците. По време на експеримента специалистите сканирали мозъчната дейност на доброволците, за да установят кои зони в мозъка са активни.

 

Резултатите показали, че хората, които дъвчели дъвка, им били нужни 493 милисекунди, за да реагират, докато на тези, които не дъвчели – 545 милисекунди. Скенерът показал, че активността е по-висока в зоните, които са свързани с движение и концентрация. Все още не се знае каква е причината за благоприятния ефект от дъвченето на дъвка, но е факт, че съществува такъв.

 

Все пак, когато приключите да дъвчете дъвка, увийте я в хартийка и я изхвърлете в кофа за боклук. Не я изхвърляйте на улицата, защото се разгражда доста трудно и определено не е приятно, когато настъпиш или седнеш върху дъвка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
cherrylzz
преди 11 години

аз не сам чувала за такова нешто...

scrooper
преди 11 години

Е тя е полезна единствено за концентрацията и за дъха, иначе е химия, която не е добре изобщо да се слага в устата. А за хвърлянето по улиците - вредно е най-вече за птиците, които кълват дъвката и човките им залепват ии умират от глад...

mama_kali
преди 11 години

Сигурни ли сте в това? В повечето дъвки има аспартам. Знаем, какво причинява той на мозъка ни :(

hristo99
преди 11 години

А последно полезна ли е или не за зъбите? В същия сайт четох, че била вредно поради някакви си причини...

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия