Днес празнуваме Антоновден! Честито на всички именници! :)

2013-01-17 09:49:00
Днес празнуваме Антоновден! Честито на всички именници! :)
Снимка: Булфото

Честит имен ден на всички именници! Днес празнуват Антон, Антония, Андон, Точно и Донка.

 

На днешния днес православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. Той е роден около 251 година след Христа в Египет. Семейството му е било от заможни и благочестиви хора. Светецът прекарал около 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идвали болни хора, с които той разговарял часове наред.

 

На 104-годишна възраст Антоний влиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и успява да ги победи. Година по-късно светецът умира и е бил погребан на тайно място. По-късно мощите му били открити и тържествено пренесени във Виена.

 

Антоновден се празнува за предпазване от болести. На днешния ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не ядосат чумата, „синята пъпка“ и шарката. На близките се раздават за здраве содени питки, намазани със сметана.

 

Според народните предания близнаците Андон и Атанас са първите, които са изобретили ковашките клещи. Затова празниците се почита един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, налбанти и ножари.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия