Котарак направи по-добри инвестиции от финансови анализатори

2013-01-16 18:43:00
Котарак направи по-добри инвестиции от финансови анализатори
Снимка: sxc.hu

Котаракът Орландо се превърна в истинска сензация в родната си Великобритания, след като направи по-добри инвестиции от професионални финансови анализатори и от група студенти със специалност „Финанси”, съобщава в. “Guardian”.

 

В началото на 2012 г. рижавият четириног домашен любимец се включил в нетипично за представители на вида му предизвикателство. Той разполагал с 5000 паунда, които трябвало да инвестира в пет големи компании, включени във FTSE All-Share index. Същото нещо трябвало да направят и още две групи: едната – съставена от професионални анализатори, а другата – от студенти със специалност „Финанси”.

 


 

Целта на надпреварата била една – в края на годината да има най-голяма възвръщаемост на вложените в инвестиции парични средства. Според правилата на съревнованието, на всеки три месеца инвеститорите разполагали с възможността да правят промени в своите активи.

 

Чудите се как Орландо управлявал портфейла си? Той просто подхвърлял любимата си гумена играчка във формата на мишка върху таблица с числа, върху която били разпределени различните фирми, в които може да инвестира.

 

Въпреки че до края на третото тримесечие от надпреварата финансовите анализатори реализирали печалба в размер на 497 паунда срещу 292 паунда за котарака, в края на годината рижавото животно приключило с най-набъбнал портфейл – 5542,6 паунда срещу 5176,6 паунда за професионалистите. Студентите останали в дъното на класацията.

 

Крайният резултат от експеримента показва колко непредвидими могат да бъдат финансовите пазари. Оказва се, че един котарак може да се справи много по-добре с инвестициите си, отколкото дългогодишни професионалисти в бранша.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
notlike
преди 11 години

Целта не е веднъж да успееш, целта е постоянството.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия