Честит имен ден на всички именници!

2012-12-27 09:45:00
Честит имен ден на всички именници!
Снимка: Булфото

Днес православната църква почита паметта на Св. Стефан - първият християнски мъченик и първи служител в устройващата се Йерусалимска община-църква.

 

В общината влизали всякакви хора, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на църквата.

 

Това е била първата реална християнска община. Тя била справедливо изградена и юдеите завидели. Те оклеветили Св. Стефан и го убили с камъни.

 

Според преданието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

 

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. На днешния ден се приготвят месни ястия и семейството се събира около празничната трапеза. Младите семейства ходят на гости на по-възрастните си роднини.

 

Един от основните обичаи е ладуването – момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени момичета топят китки, привързани с пръстен или друг предмет, в ново менче, което е пълно с вода.

 

На другата сутрин една от девойките, облечена като булка, вади китките и ги нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момичетата слагат ечемик под възглавницата си, за да сънуваш бъдещия си съпруг.

 

Днес имен ден имат Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Стефан, Стефка, Стефчо, Станко, Стайко, Стойко, Стоян, Стоил, Станка и Станимир.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия