Какъв е шансът да се падне "ези" или "тура"? Не, не е 50 на 50

2012-12-03 12:57:00
Какъв е шансът да се падне
Снимка: sxc.hu

Когато трябва да се вземе решение, някои хора взимат една монета и я хвърлят. При „ези“ ще се случи едно нещо, а при „тура“ съвсем друго.

 

Наскоро учен от Америка разкри формулата за ези и тура, като посочи, че шансовете на подхвърлената монета да падне по лице или по гръб не са равни 50 на 50, пише в. „Дейли мейл“.

 

 

Според него първоначалната страна на монетата, с която е подхвърлената във въздуха, има 51% по-голяма вероятност да падне на земята на същата страна. Колкото и силно да подхвърляме монетата, шансът да падне в изходната си позиция продължава да е по-голям. И тук не става въпрос за математически изчисления, а за физика.

 

Екипът от учени направил машина, при която подхвърлената монета да пада винаги на „ези“. След това хората направили същото, като филмирали полета на монетата с високоскоростна камера. От записите станало ясно, че когато човек подхвърли монетата, тя прави определени движения, както на премятане, така и кръгови около оста си, като завъртяна във въздуха от майстор пица.

 

В повечето случаи монетата изобщо не се превърта между „ези“ и „“тура. Учените установили това, след като сложили панделка, която не се усукала при 4 от всеки 10 хвърления.

 

Ако вземете една монета и я търкулнете по пода в права траектория, тя има 90% по-голям шанс да падне на лицевата си страна. Причината – страната с изображението на Ейбрахам Линкълн е по-тежка, отколкото другата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия