Учени откриха грешка в картата на света

2012-11-23 10:01:00
Учени откриха грешка в картата на света
Снимка: Google Maps

Остров в южната част на Тихия океан, който е отбелязан на морските карти, на картите на света и дори в Google Maps, въобще не съществува.

 

Ивицата земя, наречена остров Сенди, се намира на Google Maps между Австралия и Нова Каледония. Но когато австралийски учени от университета в Сидни отишли до самата област, те открили само... вода.

 

Островът-фантом е присъствал в много научни публикации в последното десетилетие, но не може да се прецени кога е „изчезнал“ и дали изобщо е съществувал.

 

Мария Ситън, която е била на кораба по време на експедицията до острова, споделя, че е очаквала земя, а не океан с дълбочина 1,4 километра.

 

„Усъмнихме се, че нещо не е както трябва, когато навигационните уреди на кораба показваха, че дъното е на дълбочина от 1400 метра, докато картите, а и Google Earth сочат, че там трябва да има остров“ , сподели д-р Ситън от университета в Сидни след 25-дневното пътуване по вода.

 

„Това наистина е много странно. Отидохме просто да проверим, а то се оказа, че остров няма! Как така се е появил на картите? Ние самите не знаем, но смятаме да проследим и да открием.“

 

Австралийски медии съобщават, че невидимият остров най-вероятно е във френски териториални води, ако - разбира се, съществува. Но френските власти също не са отбелязали такъв остров на техните карти, пише BBC.

 

 

От австралийската служба по хидрография, която създава официалните морски карти на страната, смятат, че появата на острова на научните карти, както и в Google Earth може би е резултат от човешка грешка.

 

Говорител на Google съобщи, че ще се консултират с авторитетни източници, когато правят картите си оттук нататък.

 

„Светът е постоянно променящо се място и да бъдем на върха в отразяването на промените, е едно безкрайно начинание“, каза още служителят на Google, цитиран от Франс прес.

 

И докато повечето изследователи мечтаят за откриване на неизследвани територии, австралийският екип е направил точно обратното. Сега основната задача на картографите е да изтрият от картите несъществуващия остров Сенди завинаги.

 

Още актуални новини четете в Dnes.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SunT
преди 11 години

simii koe?

simiii
преди 11 години

До SunT: Ъъъ мисля че вече сме го учили...

SunT
преди 11 години

Америка и Австралия нямат нищо общо. -.-

watermelonkisses
преди 11 години

те правят най-много грешки

teengirl24
преди 11 години

haha dori amerikancite pravqt greshki .... :D

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия