В състояние ли е едно топче за пейнтбол да спаси Земята от астероид?

2012-10-29 16:42:00
В състояние ли е едно топче за пейнтбол да спаси Земята от астероид?
Снимка: Dreamstime

Замисляли ли сте се какво е в състояние да предотврати сблъсъка на Земята с астероид? Топчетата за пейнтбол дали ще успеят да помогнат? Според студента Сун Вук Пек – да, предаде Нюзру.

 

Той предлага по посока на космическото тяло да се изстрелят две топки за пейнтбол с боя. Оцветеният в бяло астероид силно ще увеличи способността си да отразява светлината и няма да може да се движи по същата траектория заради въздействието на слънчевия вятър. Фотоните ще променят траекторията на полета на астероида и той ще може да прелети на безопасно разстояние от Земята.

 

 

Идеята на Пек обаче и някои недостатъци. За да се постигне въпросният ефект, трябва да минат поне 20 години и боята да бъде изстреляна от Международната космическа станция.

 

Учените за пръв път се интересуват до такава степен от този въпрос, защото през 2029 година се очаква астероидът Апофис да мине край Земята на разстояние, което е по-близко от това до Луната, а през 2036 година може да се сблъска с нея.

 

Ако това стане реалност, силата на взрива ще е равна на детонацията на всичкото ядрено оръжие, което има човечеството. Шансът това да стане е 1:2 500 000.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FunkyPie
преди 11 години

ask the mythbusters

koshtramba
преди 11 години

Браво на пича!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия