В последно време се обръща голямо внимание на облика на София, поне в централните му части. След като преобразиха до неузнаваемост бул. Витоша, изрисуваха 50 електрически табла по ул. Граф Игнатиев и други централни улици, сега ни зарадваха и с нова къщичка за срещи, намираща се на бул. Патриарх Евтимий и ул. Ангел Кънчев.

 

 

Любопитното в случая е, че това не е каква да е къщичка, а една стара караулка, която вече има нов облик, на който се радват минувачите и потребителите на интернет, където снимките се разпространяват скорострелно. Външният й вид определено е симпатичен, а гледката, която се открива от нея – повече от приятна.

 

Промяната е благодарение на арт групата Destructive Creation, която стана известна с изрисуването на Паметника на Съветската армия.

 

Анонимните художници, които не искат да покажат лицата си, твърдят, че чрез тяхното изкуство изразяват по възможно най-крещящия начин отдавна утвърдени в обществото граждански позиции.

 

Полицейската кабинка, наречена „Интериор“, е част от първото издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary, който се провежда между 19 октомври и 11 ноември под мотото „Сегашно продължително“.

 

Снимка: Сергей Антонов

 

Идеята на фестивала е да се намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публика. Той ще представи художествените работи, които са част от ежедневието на големия и натоварен град.

 

В продължение на 3 седмици жителите и гостите на столицата ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство.

Автор: Ралица Солакова