Ще има ли отново динозаври на Земята, благодарение на клонирането?

2012-10-11 15:03:00
Ще има ли отново динозаври на Земята, благодарение на клонирането?
Снимка: sxc.hu

Според вас възможно ли е клонирането на динозаври от фосили? Мнението на австралийските учени е, че тази хипотеза е неоснователна, съобщи ИТАР-ТАСС. Те са извършили радиовъглеродно изследване на костна тъкан, взета от останките на 136 птици Моа, които са обитавали Нова Зеландия.

 

 

На всеки 521 години количеството ДНК в костната тъкан намалява наполовина, ако се съхранява при температура до 13.1 градуса. Тези данни били съотнесени към други, по-високи и ниски температури и учените установили, че ако костната тъкан се съхранява при температура от минус 5 градуса, последните молекули ДНК ще изчезнат след близо 6.8 милиона години.

 

В прочутия роман на Майкъл Крайтън „Джурасик парк“ се разказва, че на измислен остров в Карибско море учени успяват да създадат развлекателен парк, в който има клонирани динозаври.

 

Според научни данните последните представители на динозаврите са изчезнали преди близо 65 000 000 години, много по-отдавна от прага от 6.8 милиона, който е даден от учените.

 

Снимка: sxc.hu

 

"След като излезе филмът на Спилбърг /през 1993 г./  постоянно ни преследва митът за възможно възкресяване на  динозаврите чрез клониране на ДНК, извлечена от техните останки. Този мит продължава да живее, дори  някои учени от време на време питат дали това може да бъде  направено”, отбелязва Майк Банс.

 

А вие искате ли отново да има динозаври?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
CryToDie
преди 11 години

Бе к'во ш'ги праите тея динозаври, ше земат да ни изядЪт :D

SHPAIdURmeN
преди 11 години

Ако месото става, що не. :D

FunkyPie
преди 11 години

е а дано не


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия