Помните ли какво правихте на 5 юни 2007 г.?

2012-09-25 21:15:00
Помните ли какво правихте на 5 юни 2007 г.?
Снимка: sxc.hu

Можете ли да си спомните какво ядохте вчера сутринта? А онзи ден? А преди една седмица? Можете ли с точност да кажете какво сте правили на 5 юни 2007 г.? Едва ли. Но 20-годишният британски студент Оурелиън Хейман със сигурност може, пише в. “Daily Mail”.

 

Докато някои хора най-редовно забравят рождените дни на половинките си или пък датите на годишнините си, на въпросния младеж подобно нещо не може да му се случи. Той страда от изключително рядкото заболяване хипертимезия, което не му позволява да забравя приетата информация. С подобно състояние са диагностицирани едва 20 човека в света.

 

 

Оурелиън може не само да си спомни какво е правил на 5 юни 2007 г., но може и да ви каже с какво е бил облечен на този ден, какво е ял на закуска, какви са били новините по телевизията и какво е било времето навън.

 

Необичайната си способност младежът открил на 14-годишна възраст. Именно тогава той осъзнал, че помни много повече от останалите си съученици и приятели. Въпреки че смътно помни ранното си детство, както повечето от нас, Оурелиън може да ни опише всеки свой ден от 11-ия си рожден ден нататък, при това в най-малка подробност.

 

Така например 20-годишният сега студент твърди, че 1 октомври 2006 г. е бил облачен неделен ден. Тогава той по цял ден е слушал песента “When You Where Young” на The Killers и е поканил едно момиче на среща, но то го е отрязало. Оурелиън си припомня и предната събота, в която е носил синя тениска и е видял момичето, което на следващия ден поканил да излезе с него, в центъра на града.

 

Обикновено хората извличат информацията, която им е нужна, от дългосрочната си памет, която се съхранява в предния фронтален дял на мозъка. Оурелиън прави същото, но неговият капацитет на дългосрочна памет постоянно се увеличава, тъй като за целта той използва и левия фронтален дял на своя мозък (отговорен за езика), и тилната област в задната част на мозъка си (отговорна за съхраняване на изображения).

 

20-годишният студент е категоричен, че не прави това нарочно. Неговият мозък сам се е научил да функционира по този необичаен за повечето хора начин.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
RoxyM
преди 11 години

Абе това е готино, ама не съвсем. Вярно, никога няма да е неподготвен на изпит, нито пък ще има проблеми с приятелката си, че пак е забравил за рождения и ден, но след като помни всичко в подробности, съответно помни и всички гадни неща, които са му се случили, а това е отвратително! Да помниш такива неща и то с подробности... бррррр! Та ето как този дар в един момент може да се окаже истинско проклятие!

Azoria
преди 11 години

Супер :D

notlike
преди 11 години

Това заболяване не претоварваше ли мозъка? Някъде бях чел за хора, които помнят всичко, което мине през главата им... и умираха млади. Дано този младеж живее дълго :)

Incadeptus
преди 11 години

Помня само това,което ми е интересно и важно за мен.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия