Честит празник на всички именници :)

2012-09-17 09:45:00
Честит празник на всички именници :)
Снимка: архив, Булфото

Честит празник на всички именници, както и на всички ученици, които днес откриват новата учебна година! Традицията е спазена, навън времето не е хубаво и вали на повечето места, но дано поне да ви върви по вода.

 

Днес православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Денят е обявен за празник на столицата ни – София.

 

 

София била благочестива християнка, майка на три дъщери, които кръстила на основните добродетели. Девойките били родени в Рим. По това време властите преследвали всички, вярващи в Христа. София и дъщерите й не криели своята вяра и когато император Адриан научил за тях, веднага заповядал да ги заловят и доведат при него. Момичетата били все още малки – Любов била на 9 години, Надежда на 10, а Вяра на 12.

 

По пътя към двореца София и нейните дъщери постоянно се молели на Иисус Христос да им даде сили да не се страхуват от това, което ги очаква. И явно Господ откликнал на молбите им, защото когато се изправили през император Адриан, те били учудващо спокойни. Той поискал от всяка една от тях да принесат жертва на богинята Артемида, но те отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения.

 

Императорът предал телата на трите момичета на майка им София. Тя ги погребала с почести на хълм извън града. Останала три дни над гроба им и починала, вярвайки, че отива при дъщерите си.

 

От 777 година мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия