Защо е опасно човек да си пее, докато шофира?

2012-09-13 10:47:00
Защо е опасно човек да си пее, докато шофира?
Снимка: sxc.hu

Някои хора обичат да си пeят под душа, други, докато чистят/готвят, а трети, докато шофират. Учени от Канада достигнали до извода, че пеенето зад волана е опасно и повишава риска от пътен инцидент.

 

Те направили експеримент, в който доброволците трябвало да изминат 6.6 километра зад волана на специален стимулатор, който има в себе си 4 зони с различен скоростен режим. Те били подложени на непредвидими ситуации като внезапно спиране или излизане на пешеходец на пътното платно.

 

 

Преди началото на експериментът, участниците са били помолени да наизустят две песни - “Imagine” на Джон Ленън и “I`m a Believer” на Smash Mouth. Докато те изминавали тези 6.6 километра си пеели или слушали музика.

 

Резултатите показват, че музикалните шофьори изпитват повишен натиск на мозъка, което им пречи да реагират по най-бързия начин, когато възникне опасност. Също така учените установили, че пеенето ни кара да шофираме по-бавно и по-рядко да изпреварваме или да се престрояваме. По този начин пречим на движението и стигаме по-бавно до мястото, накъдето сме тръгнали.

 

Не е без значение каква музика слушаме, докато шофираме. По-радостните песни ни карат инстинктивно да намалим скоростта, докато при по-тъжните се кара по-бързо.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nor4eto99
преди 11 години

И аз обичам да си пия под душа

notlike
преди 11 години

То в България доста хора обичат да си пият, докато шофират, хаха.

ilovedeath
преди 11 години

"Някои хора обичат да си пият под душа" :О


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия