Искате да пиете по-малко? Изберете права чаша!

2012-09-02 16:30:00
Искате да пиете по-малко? Изберете права чаша!
Снимка: sxc.hu

Ако искате да намалите количеството на приемания от вас алкохол, без да се лишавате от приятните вечери, прекарани навън в компанията на близки приятели, трябва просто да смените... чашите, от които пиете, пише в. “Daily Mail”.

 

За да стигнат до това заключените, учени от университета в Бристол провели експеримент с участието на 159 мъже и жени на възраст межди 18 и 40 години. Първоначално те били наблюдавани за колко време изпиват едно и също количество бира или лимонада от два различни типа чаши - прави и такива с извивки.

 

 

Оказало се, че бирата, налята в чаша с извивки, бива изпивана с 60% по-бързо от пенливото пиво, налято в права чаша. При лимонадата не се наблюдавала подобна зависимост.

 

След това участниците трябвало да разглеждат снимки, от които да преценят дали показаните на тях чаши са пълни по-малко или повече от половината. Именно тази част от изследването дала обяснение на наблюдаваното явление.

 

Оказало се, че когато консумират алкохолни напитки от чаши с извивки (особено тези, които са по-широки в горната си част), хората по-трудно могат да преценят количеството течности, което приемат. Именно това пък ги кара да изпиват повече бира, отколкото биха искали.

 

Що се отнася до консумацията на лимонада, при нея формата на чашата няма значение, тъй като хората рядко следят какво количество безалкохолни напитки поемат.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия