Най-странните градски автомобили

2012-08-28 10:59:00
Най-странните градски автомобили

Мина времето, когато за добър автомобил се считаше машина с огромен двигател – шумна, бърза и харчеща доста гориво.

 

Сега за придвижване в града се избират коли, по възможност с електрически двигатели, които освен че не хабят гориво, може да се паркират лесно. Ето едно предложение за десетте най-необичайни съвременни градски автомобили.

 

Tata AIRPOD – автомобил, задвижван със сгъстен въздух

 

Индийската компания Tata обяви, че съвсем скоро ще пусне в производство автомобили Tata AIRPOD, в чиято основа ще бъде пневматичното придвижване. Или казано по друг начин – машината ще се движи на сгъстен въздух, който ще се събира в резервоар с обем 175 литра. Това може да стигне за преход от 200 км при максимална скорост от 70 км/ч.

Ё-мобиль – градски автомобил от Русия

Руският милиардер Михаил Прохоров от няколко години се опитва да наложи своята идея за Ё-мобиль. Неговото предимство е, че ще бъде доста по-евтин от останалите образци в този сегмент. Изпитанията на прототипите бяха успешни, като се очаква първите подобни машини да се появят в средата на 2013 г.

 

Ё-мобиль се задвижва от роторен двигател с мощност 60 к.с., който захранва 2 електромотора (15 кВт) – по един за всяка ос. Резервоарът е 20 л. и може да бъде или за бензин, или за природен газ. С пълни резервоари машината може да измине над 1000 км. при разход 3.5 л/100 км.

 

Eco-E - най-евтиният електромобил в света

Съвременните електромобили струват повече от бензиновите или дизеловите им аналози. Това обаче може да се промени много скоро. Доказателство за това е Eco-E, чиято цена е $9995.

 

Той развива до 40 км/ч, а с едно зареждане на батериите изминава около 65 км. Eco-E е двуместен електромобил с мотор (3.1 кВт), задвижван от 48-волтова батерия. Времето за зареждане е между 8 и 10 часа при 110 волта електрически контакт.

 

Autolib – мрежа от обществени електромобили във Франция

Ако не сте готови да извадите сериозна сума за закупуване на електромобил, но живеете в Париж, градските власти имат отлично педложение за вас. Това е Autolib, който можете да наемете почти навсякъде във френската столица и съответно да го върнете на друго място, след като го използвате. Всъщност Autolib не е марка електромобили, а услуга, от която може да се възползва всеки жител или посетител на Париж.

 

Kenguru – електромобил за инвалиди

Kenguru е първият електромобил в света, създаден за хора с ограничени възможности за придвижване. Направен е за инвалиди, които без проблем могат да влязат в него със своята количка. Той е измислен от американката Стейси Зоън, която също е в неравностойно положение.

 

В основата му са 2 електромотора, които задвижват задните колела. Максималната скорост е 45 км/ч, а автономният пробег между 70 и110 километра. Уредите за управление са подобни на тези на мотоскутер, като за извънредни ситуации е предвиден специален червен бутон. Той спира напълно автомобила и позволява ръчно отваряне на задната врата. Цената на Kenguru EV е $25 000.

 

Tata Pixel – градски автомобил от премум-клас

В Tata Pixel е събрано най-доброто, което притежават съвременните автомобили. Той е компактен, икономичен и може да бъде управляна със смартфон или таблет. Под капака му работи 1,2-цилиндровият дизел на Tata с приблизително 60 к.с., който е позициониран под задните седалки и задвижва колелата на задната ос посредством петстепенната механична трансмисия. Началото на серийното му производство е планирано за 2014 г.

 

Електромобил Pius – направи си сам


За да намали стойността на електромобилите, собствено производство, японската компания MODI Corporation пусна машина с името Pius. Любопитното е, че тя се предлага в „насипно” състояние, като всеки клиент може да я сглоби сам, благодарение на приложената от компанията-производител инструкция.

 

Градски автомобил от Aston Martin


Всички са свикнали Aston Martin да предлага много скъпи и луксозни автомобили. Това се отнася с пълна сила и за предложението на британците за градски автомобил Aston Martin Cygnet & colette (това е цялото има на модела). Колата е базирана на Toyota iQ, има малки размери и нисък разход на гориво, но все пак е Aston Martin – разкошен, удобени и скъп. Предлага се в най-различни версии, в това число и електрическа.

 

Twike - несериозният градски автомобил

Обикновено под хибрид разбираме автомобил, който работи с комбинация от двигател с вътрешно горене и електромотор. Само, че при Twike нещата стоят малко по-различно, тъй като той се придвижва както с електрически двигател, така и със силата на човешките крака. Машината е компактна, много лека и икономична, тъй като с нея може да се изминат 300 мили само за 3 долара – толкова струва зареждането на електромотора.

 

T.25 - автомобил, който обръща на място

T.25 е един от най-компактните и необичайни автомбили в света. Основното при него е, че може да се завърти около своята ос. Благодарение на това, на едно място за паркиране могат да се съберат цели три такива машини.

 

Моделът е оборудван с 660-кубиков трицилиндров двигател с мощност от 51 к.с. и 57 Нм максимален въртящ момент. Комбинирането му с петстепенна полуавтоматична трансмисия позволява на тежащия 575 кг T.25 да постига ускорение от 0 до 100 км/ч за 16.2 секунди. Максималната му скорост пък е електронно ограничена на 145 км/ч. Стойността му не е чак толкова впечатляваща, но се очаква разходът на гориво на автомобила да е 3.83 л/100 км, а количеството на отделените от него вредни емисии – 86 г/км.

 

Ако това не ви впечатлява, компанията производител – GMD, представи спецификация T.27 Electric City Car. Моделът е оборудван с 12-киловатчасова литиево-йонна батерия и малък електромотор с мощност от 34 к.с. и 75 Нм максимален въртящ момент. Този агрегат позволява на автомобила да постига ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 15 секунди и да развива максимална скорост от 105 км/ч. Колата с маса 680 кг може да изминава разстояния от 130 до 160 км.

 

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия