Как ни влияе музиката?

Каква е тайната на мелодията

2012-07-30 18:04:00
Как ни влияе музиката?
Снимка: Dreamstime

Питали ли сте се някога защо хората слушат музика? Каква е нейната притегателна сила и защо има толкова голямо въздействие върху нас? Много елементи от музиката са свързани с ролята, която тя има върху човешката психика. Доказано е, че музиката може да повлияе на сърдечния ритъм или дишането на човек.

 

Слушането на музика може да повлияе върху физическото състояние на човек, макар че много зависи от възрастта и личностните характеристики на хората. Въпреки това обаче се регистрират сходни реакции към определени видове музика, макар и на различни хора.

 

Отчетена била увеличена сърдечна честота под звуците на рок и релаксиращ ефект върху тялото при бавна и медитативна музика. Обикновено колкото повече физически промени се наблюдават, толкова по-голям е интересът на човек към музиката.

Изследвания показали, че слушането на музика стимулира производството на допамин в мозъка. Мозъкът реагира по същия начин, когато види вкусна храна или нещо, което звучи или изглежда хубаво. Допаминът се отделя, дори само, когато човек се сети за любимата си песен. Именно отделянето на този химикал кара хората да се чувстват щастливи и мотивирани, докато слушат музика.

 

Инструменталните, нежни и мелодични песни отпускат мозъка и човек се чувства щастлив. Енергичната и басова музика може да ви накара да се чувствате превъзбудени и положителни. Чрез музикотерапия се лекуват хора, страдащи от различни здравословни проблеми - прекарали инфаркт, в клинично безсъзнание или страдащи от Паркинсон.

 

Според Галина Мидлин, професор по психиатрия в Колумбийския университет, от особено значение е не само мелодията, но и текстът на песента. За най-добър ефект, мелодията и текстът трябва да са в синхрон.

Още полезни и интересни материали четете в Tialoto.bg

Автор: Мария Господинова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
halfbloodangel4
преди 11 години

Метъл, рок, хард рок ^^ <33

nor4eto99
преди 11 години

Аврил Лавин и Тейлър Суифт <333

sweetycherry33
преди 11 години

RAP

scrooper
преди 11 години

слави ;р

Lewskarche
преди 11 години

hip hop

aia25
преди 11 години

Чалга! <3 :D:D:D

DSD Creations
преди 11 години

DUBSTEP!!!,

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия