Днес е Илинден - морето взима своите жертви

2012-07-20 09:33:00
Днес е Илинден - морето взима своите жертви
Снимка: TeenProblem

Днес е Илинден по нов стил и българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия. Свети Илия и Моисей са двамата най-велики старозаветни мъже според християните.

 

Илия е живял по времето на израилския цар Ахав. В превод името му означава „крепост Господня“. От всички хора най-недостойни били Ахав и неговата съпруга. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл суха, заради греховете, които имал. Тази суша продължила 3 години и половина.

 

Илия събрал народа, пророците и жреците на Ваал и се помолил на истинския Бог. В този момент от небето паднал огън и запалил жертвеника. Житието на пророка показва как при неговата смърт огнена колесница с огнени коне го отнася към небето.

 

 

В християнизираните митологични представи при подялбата на света на Свети Илия се паднали „летните гръмотевици, летните трескавици“. Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той обикаля небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата.

 

На днешния ден се забранява да се работи и не се ходи на плаж, защото морето взима своите жертви. В чест на Свети Илия се коли курбан от най-стария петел и се прави погача. Трапезата трябва да се прекади от най-възрастния член на семейството. Тя се поставя на високо място или под вековни дъбови дървета.

 

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, керемидарите и самарджиите. Днес имат ден имат Илиян, Илия, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо и Илка

 

Честито на всички именници :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия