Откриха защо ни е трудно да помним нови имена

2012-06-26 15:53:00
Откриха защо ни е трудно да помним нови имена
Снимка: sxc.hu

Сигурно често ти се случва да се запознаеш с някого, но дори да не чуеш името му, докато се представя ? Или пък да го чуеш, но няколко минути по-късно вече да не го помниш.

 

Причината за това не е в слабата памет, а в това дали имаме желание да запомним новото име, съобщи ABC.Според повечето хора е трудно да се запомни нечие име, затова и не се опитват да го направят.

 

 

Ричард Харис е професор и през първата седмица от новия семестър той прави всичко възможно, за да запомни името на всеки един от своите студенти. А бройката е внушителна – те са около 50 души. За да запомни новите има, Ричард прави асоциации. Той се старае да запомни с нещо отличително всеки един студент. Хората се чувстват уважавани, когато другите знаят името им и не ги бъркат със сродни.

 

За да запомни човек нови имена, той трябва да вярва, че е възможно. Няма как това да се случи, ако не вярвате и ви липсва увереност.

 

Ако по-често използвате по време на разговор името на вашия събеседник, то ще ви бъде доста по-лесно да свикнете със запомнянето на нови имена и да забравите колко е неловко да не помниш нечие име.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия