Разнообразието на животинския свят е наистина впечатляващо. Има всякакви животни, като за доста от тях дори не подозираме. Вижте кои са 10-те най-дребни животинки:

 

Куче

Дъки е висок 12.4 сантиметра и тежи едва 1.4 килограма. Четириногото е порода чихуахуа и в момента държи рекорда в Гинес за най-малкото куче в света. Преди рекордът се е държал от куче от порода Йоркширски териер, което било високо едва 7.11 сантиметра.

 

 

Змия

Най-малката змия в света е от вида Leptotyphlops carlae. Възрастните екземпляри достигат до 10 сантиметра дължина. Влечугото е дебело колкото една спагета и се побира идеално върху американска монета.

 

Риба

През 2006 година бе открита най-малката риба в света – Paedocypris progenetica. Тя е дълга 7.9 милиметра, но си има свои съперници. Според учените има морски дявол Photocorynus spiniceps, който е дълъг 6.2 милиметра и  Schindleria brevipinguis с дължина 7 милиметра. До този момент обаче рибката е с най-малки признати размери.

 

Кон

Най-малкото конче определено впечатлява с размерите си. Палечка е доста дребна, нищо че породата й е такава. Тя е висока 43.18 сантиметра и изглежда комично, когато застане до някой нормален расов кон.

 

Котенце

Г-н Пийбълс също е доста дребен. Котето живее в щата Илинойс, висок е 15.5 сантиметра, дълъг е 19.2 сантиметра и тежи близо 3 килограма. Той е вписан в книгата на рекордите Гинес.

 

Хамстер

Пи-луи е съвсем мъничко по-голям от монета от 50 пенса. Той спира да расте, когато навършва 3 седмици, за разлика от своите братя и сестри, които доста го задминават. В момента мишлето е високо 2.5 сантиметра.

 

Хамелеон

 

Brookesia Minima е най-малкият хамелеон в света. Той е дълъг едва 1.2 сантимера. При тях женските са по-едри от мъжките екземпляри.

 

Гущер

Най-малкият гущер в света е дълъг 16 милиметра. Той е толкова дребен, че може да се побере върху монета. Открит е през 1965 година в Британските Вирджински острови.

 

Говедо

Най-малкото говедо е от индийската порода Vechur cow. Средната височина на породата е от 81 до 91 сантиметра.

 

Морско конче

Най-малкото морско конче е с дължи 16 милиметра. Повечето от тях са по-малки от дължината на човешки нокът. Тези животни обитават западната част на Тихия океан.

Автор: Ралица Солакова