10-те най-дребни животни в света

2012-06-26 10:13:00
10-те най-дребни животни в света
Снимка: Reuters

Разнообразието на животинския свят е наистина впечатляващо. Има всякакви животни, като за доста от тях дори не подозираме. Вижте кои са 10-те най-дребни животинки:

 

Куче

Дъки е висок 12.4 сантиметра и тежи едва 1.4 килограма. Четириногото е порода чихуахуа и в момента държи рекорда в Гинес за най-малкото куче в света. Преди рекордът се е държал от куче от порода Йоркширски териер, което било високо едва 7.11 сантиметра.

 

 

Змия

Най-малката змия в света е от вида Leptotyphlops carlae. Възрастните екземпляри достигат до 10 сантиметра дължина. Влечугото е дебело колкото една спагета и се побира идеално върху американска монета.

 

Риба

През 2006 година бе открита най-малката риба в света – Paedocypris progenetica. Тя е дълга 7.9 милиметра, но си има свои съперници. Според учените има морски дявол Photocorynus spiniceps, който е дълъг 6.2 милиметра и  Schindleria brevipinguis с дължина 7 милиметра. До този момент обаче рибката е с най-малки признати размери.

 

Кон

Най-малкото конче определено впечатлява с размерите си. Палечка е доста дребна, нищо че породата й е такава. Тя е висока 43.18 сантиметра и изглежда комично, когато застане до някой нормален расов кон.

 

Котенце

Г-н Пийбълс също е доста дребен. Котето живее в щата Илинойс, висок е 15.5 сантиметра, дълъг е 19.2 сантиметра и тежи близо 3 килограма. Той е вписан в книгата на рекордите Гинес.

 

Хамстер

Пи-луи е съвсем мъничко по-голям от монета от 50 пенса. Той спира да расте, когато навършва 3 седмици, за разлика от своите братя и сестри, които доста го задминават. В момента мишлето е високо 2.5 сантиметра.

 

Хамелеон

 

Brookesia Minima е най-малкият хамелеон в света. Той е дълъг едва 1.2 сантимера. При тях женските са по-едри от мъжките екземпляри.

 

Гущер

Най-малкият гущер в света е дълъг 16 милиметра. Той е толкова дребен, че може да се побере върху монета. Открит е през 1965 година в Британските Вирджински острови.

 

Говедо

Най-малкото говедо е от индийската порода Vechur cow. Средната височина на породата е от 81 до 91 сантиметра.

 

Морско конче

Най-малкото морско конче е с дължи 16 милиметра. Повечето от тях са по-малки от дължината на човешки нокът. Тези животни обитават западната част на Тихия океан.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Marseille
преди 12 години

ИИИИмала майка ееедно ми чееедо, ееедно ми чееедо ...

Gret1ty
преди 12 години

мухахахаха ... още не мога да спра да се смея на този лизард... !! :D

iguana
преди 12 години

Лизард ?!!??? Толкова ли сте зле бе..........че само превеждате чужди статии и дори не знаете че "Lizard" на английски означава "гущер" ?!!!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия