За подвига на един герой, загубил живота си, спасявайки дете

2012-06-02 17:38:00
За подвига на един герой, загубил живота си, спасявайки дете
Снимка: Министерство на външните работи на Република България (www.mfa.bg)

Пламен Петков – това е българинът, чието име дълго ще се помни и споменава от стотици хора както във Великобритания, така и в България.

 

Само преди два дни британският в. “Independent” разказа историята за героичния подвиг на 32-годишния мъж, успял да спаси 5-годишно дете от удавяне, но загубил живота си на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

 

На 26 май (миналата събота) Пламен Петков се разхождал със своята приятелка по плажната ивица, когато чул крясъците и плача на майка, чиято дъщеричка била завлечена навътре в морето на надуваема лодка. Без да се поколебае дори за секунда, смелият българин се хвърлил във водата в опит да спаси детето.

 

Той успял да изкара от водата 5-годишното момиченце, като го добутал до другите летовници, опитали се да помогнат. В този момент обаче Пламен Петков бил завлечен на около пет метра навътре в морето. Малко след това той бил изваден от водата, а спасителите се борили за живота му в продължение на 40 минути, но... безуспешно. Пристигналият на място медицински екип само констатирал смъртта.

 

 

 

Първоначално самоличността на героя бе под въпрос. На 30 май обаче родното Министерство на външните работи потвърди, че става въпрос за българина Пламен Петков, и поднесе най-искрените си съболезнования към семейството на загиналия.

 

Случаят получи широк отзвук в британската преса. Редица британци изразиха възхищението си от героичната постъпка на българина. Семейството на спасеното дете пък настоява паметта на Пламен Петков да бъде почетена и той да получи посмъртна награда за храбростта си.

 

Цитирани от в. “Independent”, опечалените родители на 32-годишния българин не крият мъката и тъгата си от загубата на своя любим човек, но признават гордостта си от доброто дело, което той е направил.

 

Поклон пред паметта на един велик българин – Пламен Петков!

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sweetycherry33
преди 11 години

Поклон !

alleyy
преди 11 години

Дано има повече такива БЪЛГАРИ ! Почивай в мир.

Furious?
преди 11 години

Няма лабаво.Почивай в мир , братко .

Your.Passion
преди 11 години

Поклон !!!

BeeKeeper
преди 11 години

Браво! Поклон!

Just.Smile
преди 11 години

Поклон !

vikitoo97
преди 11 години

Ето още едно нещо, което още повече ме кара да си мисля, че всички добри и умни българи са извън България!! Браво на човека..ПОКЛОН!

scrooper
преди 11 години

Как пък не са успели да му помогнат навреме...

koshtramba
преди 11 години

Невероятно. Много докосваща история. Да почива в мир, дарил е живота си на едно невинно детенце!

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия