Честваме паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

2012-06-02 11:50:00
Честваме паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България
Снимка: reuters.com

Днес, на 2 юни, българите отдаваме почит към паметта на поета-революционер Христо Ботев и на всички загинали за свободата на България.

 

Именно на днешната дата се навършват 136 години от смъртта на Ботев и неговата чета във Врачанския Балкан. Поетът загива героично в ожесточени и тежки боеве, след като вражески куршум пронизва тялото му.

 

 

 

Въпреки че Априлското въстание е потушено от османските потисници, то представлява своеобразен пик  на българското бунтовничество и националноосвободително движение. То намира широк отзвук в страните от Западна Европа и Русия и в крайна сметка се превръща в една от най-важните стъпки към така мечтаната от поробените българи свобода.

 

Историческите сведения сочат, че Денят на Христо Ботев се чества за първи път на годишнината от гибелта му през 1884 г. Това обаче се случва единствено в Пловдив и Враца. Само няколко години по-късно датата на героичната смърт на Ботев и неговата чета се превръща официално в ден на отдаване на почит към загиналите за свободата на България.

 

По традиция на днескашния ден точно в 12:00 ч. на обяд във всички градове на страната ни зазвучават сирени. Българите се изправят и спират на място, докато сирените утихнат, за да отдадат своята почит към Христо Ботев и националните герои.

 

 

 

„Тоз, който падне в бой за свобода, 
той не умира: него жалеят 
земя и небо, звяр и природа 
и певци песни за него пеят...”

 

-  „Хаджи Димитър”, Христо Ботев, 1873 г.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

Бая мъченическо изражение е извадил момъкът на снимката, вероятно от ужасяващия вой на сирените... Истинско честване е да "продължим делото", а не да висим на 1 място ;)

KumchoValcho
преди 12 години

чрд


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия