16-годишен ученик реши 350-годишна загадка

2012-06-01 18:42:00
16-годишен ученик реши 350-годишна загадка
Снимка: sxc.hu

16-годишен ученик реши загадка, поставена преди 350 години от великия учен Исак Нютон, който така и не успял да открие нейното решение, пише “Huffington Post”.

 

Индиецът Шурия Рей се преместил в Германия заедно със семейството си преди около 4 години. Въпреки че първоначално не знаел немски, той бързо успял да научи езика. Не след дълго момчето започнало да показва завидни умения в училище и не само настигнало съучениците си, но дори ги надминало.

 

За първи път Шурия Рей се запознал със загадката на Исак Нютон по време на посещението си в Техническия университет в град Дрезден. Именно тогава ученикът почувствал желанието да открие решението на задачата, въпреки че преди него стотици мозъци са се опитвали да я решат, но безуспешно.

 

 

 

След продължителни опити трудът на 16-годишното момче най-накрая се увенчал с успех. Шурия Рей намерил отговора на въпроса, как може с точност да се изчисли траекторията на полета на даден обект, с оглед на гравитацията и въздушното съпротивление, както и траекторията, която той би описал след отскачане, дължащо се на удар в друг обект.

 

Откритието на ученика му донесе почетна научна награда. Момчето бе обявено за истински гений. То вече има десетки предложения от най-различни университети и колежи, които се надяват да успеят да го привлекат да стане техен възпитаник.

 

Родителитена Шурия Рей разкриват, че той е започнал да се интересува от математика още на 6-годишна възраст и винаги е вървял със знания много пред връстниците си. Самият ученик пък признава, че физиката и математиката са му любимите предмети в училище. Освен тях той обича и футбола.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
watergirlblue
преди 11 години

да живеят единиците! :))

babati
преди 11 години

Супер може и да не стане идиотокрация, но не ми се вярва.

adie09
преди 11 години

Браво на него!!

nelito2903
преди 11 години

Браво на момчето! :)

TheBobqk
преди 11 години

Браво!

scrooper
преди 11 години

еваларка

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия