Учени откриха змиорка с човешки скелет

2012-05-29 11:59:00
Учени откриха змиорка с човешки скелет
Снимка: sxc.hu

От десетилетия насам се смята, че гръбначният стълб с многобройните сегменти е отличителна особеност само за сухоземните животни. Откритие на учени обаче оспори тази теза.

 

Бе намерена змиорка на 345 милиона години точно с такъв гръбначен стълб. Предположенията са, че той е еволюирал отделно и вероятно датира още от преди първите ходещи по земята животни. 

 

 

Tarrasius problematicus е наподобяваща на змиорка риба, която е живяла по времето на каменовъгления период, около 359-318 млн. години, на територията на днешна Шотландия. Учените бяха на мнение, че както много други риби и T. problematicus има ръбначен стълб, включващ телесни и опашни прешлени.

 

Американският учен от Чикагския уноверситет, Лорън Салън, показа, че става въпрос за гръбначен стълб с 5 сегмента, наподобяващ този на тертраподите. Изненадващото откритие противоречи на общоприетото мнение на палеонтолозите, що се отнася до това да се се определи дали древен животински вид е живял на сушата или във водата.

 

"Това е характеристика, от която трябва да се откажем, заяви изследователката. Смяташе се, че наличието на крайници свидетелства, че видът е сухоземен и е ходел по земята, но се оказва, че морфологичните особености на гръбначния стълб не означават, че става въпрос за сухоземно животно. Много неща, които свързваме с тетраподите, всъщност първо са се появили у рибите и в случая имаме поредното доказателство за това".

 

 

(БТА)

Автор: Николета Гусева

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия