13-годишно момиче от град Манчестър, американския щат Кънектикът, създаде лек за хълцането, пише OddityCentral.

 

През лятото на 2010 г. 11-годишната по онова време Малъри Кийвмен започнала да хълца неконтролируемо. Именно тогава  тя решила да открие лек за това така неприятно явление, което съпътства човечеството по време на цялото му съществуване.

 

 

След като изпробвало над 100 традиционни народни средства за борба с хълцането, като солена или подкиселена вода, лъжица захар, задържане на дъха и т.н, амбициозното момиче най-накрая успяло да открие вълшебната формула.

 

Малъри Кийвмен създала близалка, наречена от нея Hiccupop, в собствената си кухня. Това станало възможно чрез съчетанието на ябълков оцет и захар, предложени под формата на любимите на децата близалки. Младото момиче пояснява, че тази комбинация активира нервите в гърлото и устата, отговорни за хълцането, по начин, който блокира този рефлекс.

 

Малъри Кийвмен обаче не спряла дотук. Тя представила разработката си пред местен бизнесмен, който веднага се влюбил в идеята. Благодарение на спонсорството му, както и на студенти от Университета за иновации в Кънектикът, близалките Hiccupop ще бъдат пуснати в серийно производство. Ако интересът към тях е достатъчно голям, 13-годишното момиче обмисля да създаде и нови вкусове.

Автор: Илиана