Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

2012-05-24 11:21:00
Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Снимка: sxc.hu

На днескашния ден, 24 май, България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес всички ние отбелязваме създаването на глаголицата от Солунските братя Кирил и Методий.

 

Свидетелствата за честването на този празник сочат, че за първи път той е бил отбелязан на 22 май 1813 г. в Шумен. Въпреки това, според съвременните историографи, за първи път на територията на България Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се е отпразнувал на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий” в град Пловдив. Празникът бил отбелязан по инициатива на Найден Геров – известен български писател, езиковед и създател на едно от първите класни училища в страната ни.

 

 

За официален празник на България 24-ти май е обявен чак през 1990 г.  с решение на Деветото народно събрание. За химн на празника е избрана песента „Върви, народе възродени” по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

 

По традиция в различни градове на страната ни днес ще се проведат тържествени шествия, в които ще вземат участие ученици, училищни преподаватели и културни дейци.

 

Честит празник, българи!


Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия