Силно земетресение събуди почти цяла България (+ лични истории)

2012-05-22 12:28:00
Силно земетресение събуди почти цяла България (+ лични истории)
Снимка: Dnes.bg

Земетресение от 5,9 по скалата на Рихтер разтресе западната част на страната.

 

Епицентърът е бил на 9 километра северно от Перник, съобщава Националният център по земетресенията в САЩ.

 

"Магнитудът е между 5,8 и 5,9 по Рихтер, а земетресението е плитко в активен сеизмичен район, какъвто е районът на Перник", коментира за Dnes.bg директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев.

 

И сега има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, заяви още Милошев.

 

Имало е два последователни труса, като втория е бил по-слаб от първия. Около 4 и 30 часа последва още един вторичен, но по-слаб трус с магнитуд от 4,9.

 

Най-засегнати са районите около Перник и София, обяви пред "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

"Към настоящия момент няма пострадали и загинали, което е най-доброто като новина. Има обаче паднали мазилки, комини.

 

 

При БДЖ в момента всичко е в изправност, няма нарушения на линиите. Летищният комплекс е в нормално състояние. Електропреносната мрежа е в нормално състояние.

 

По-задълбочени огледи ще може да се направят в светлата част на деня", каза министър Цветанов.

 

Шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обяви, че при тях били постъпили сигнали само за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци.

 

"Всички екипи са на терен, целият състав на пожарната е събран и е по улиците", каза комисар Николов.

 

Към 04.00 само трима човека, вдигнали високо кръвно, са постъпили в "Пирогов". Болницата функционира нормално, лекарите са по местата си, сред пациентите няма паника, съобщиха от здравното заведение.

 

Трусът беше усетен много силно в София, стотици хора излязоха по улиците.

 

"Беше страшно, всичко се разлюля. Всички шкафове - отворени, падна ми пастата за зъби в банята" , оплака се жител на столичния кв. "Илинден".

 

"Счупиха ни се чашите от сватбата", разказа пред Dnes.bg друг столичанин, слязъл пред блока. По улиците бяха излезли и софиянци от първите етажи на сградите.

 

Цели семейства потеглиха нанякъде с колите си - или да се поразходят след стреса, или да се подслонят при близки и роднини по долните етажи.

 

Стотици излязоха и по улиците на големите градове в страната. Силно трусът е почувстван в Пловдив, Пазарджик, Велинград и Бургас.

 

Земетресението е усетено и в съседна Гърция, в Сърбия и Македония.

 

Екипът на Dnes.bg събра част от мненията на своите читатели, за да покаже как те усетиха силното земетресение. 


"За 40 години за първи път се събудих от земетръс, а съм на втория етаж в нова къща в с. Лозен. Още трусове се усещат в момента, по-слаби, но по-продължителни", пише минути след труса читател, подписал се като dim11.

 

Мъж от Пловдив, подписал се като Узунов, пък добавя: „На 33 от Пловдив съм, но така не съм се люлял никога.“

 

"В 3,03 беше първото и много яко отвориха се всички врати на секции, а лампата се люлееше в кръг, второто беше в 3,05 по-слабо и в една посока а в 3,08 ч беше още по-слабо от предишното. Приличаше на земетресението от март 1977г. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!", допълва жена, подписала се като Уплашена.

 

"На 13-ия етаж в София беше ад!! Паднаха саксиите, чашите, .... УЖАС ВИ КАЗВАМ, хораа...", допълва читател на Dnes.bg. И още мнение на българи, споделили ужаса във форума:

 

"Аз живея на 16-и етаж и няма да ви обяснявам какво беше в апартамента... Ама по-лошото беше след това, като ме джасна адреналина и не спрях да се треса от само себе си 5-6 минути... Иначе нямаше изпопадали неща, нищо счупено! Евалата на социалистичките строители:))“

 

По въпроса за строителството пише и друг наш читател, подписал се като ashtree:

 

"Стрелбище, София- точно си седях на РС-то и работех, когато изведнъж се разтресе всичко и спря тока. Имах чувството, че пукат стените - в кооперация от края на 90-те сме, а тогава знаете какво беше строителството. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!"

 

Друг наш читател допълва: „Пред природата всички сме безсилни, но факт е, че българските архитекти и строители са добри. Това си пролича след този трус. Поздравления!“

 


Силният трус бе усетен почти в цяла България, като жена от Казанлък, подписала се като EmaNOILOVA, го сравни със земетресението във Вранча от март 1977 г. Друг форумист я репликира: 

 


"Сега се чуваше като свистене като силен вятър, а при земетресението във Вранча земята бучеше все едно минава влак наблизо, но това е напълно нормално. Мисля, че е крайно време в училищата да се въведе обучение за реагиране при бедствия, аварии и катастрофи. Колко от по-младите хора знаят как да окажат първа помощ при някое бедствие или катастрофа, но за това не са виновни те, а тези които преди 20г го махнаха от учебната програма. Да благодарим на Бог, че се размина само с толкова. Лек ден на всички."


Друг читател на Dnes.bg споделя, че именно заради такива ситуации е необходимо да има специално гражданско звено, което да реагира при такива природни явление.


"Ей затова е необходима гражданска гвардия в България и независима паралелна гражданска система за предизвестяване и комуникация, защото тая държава не брани гражданите си, а само "първия", най - много "втория". Затова гражданите трябва да се самоорганизират, защото земетресението е само едно от нещата, които теоретично могат да се случат.“


Друг наш читател, пожелал да остане анонимен, съобщава, че стотици софиянци са се изнесли към крайните квартали на града, където няма високо строителство.

 

"По принцип поемам такива случки, но този път яко се уплаших. След като преминаха двата едновременни труса, на бързо събрах малко багаж и се качихме с жената към Бояна (живея около пазара Борово). А там беше митинг, булеварда пълен с коли. Повечето млади хора с малки дечица. Сега се прибрах огледах за щети, но слаба работа, една -две спукани фуги, което си е нищо. Това в 4,30 часа бяхме в колата и си се усети стабилно, в 5,13 пак усетих но по- слабичко. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !“ 


Друг читател от Пловдив, подписал се като Миро, заявява, че кучетата около блока му са били предвестници на земетресението.

 

"Около половин час преди първия трус всички кучета в Изгрев - град Пловдив, бяха побеснели. Неистово виене и лай, чак ме събудиха от сън. Първото нещо, което ми мина през ума беше "Явно предстои бедствие". И нямаше и 30 минути и ни разтърси.“



За финал оставихме мнението на мъж, подписал се като Ястреб С* и преживял катастрофалното земетресение в Турция през 1999 г.

 

"Радвам, че се е разминало без жертви и пострадали и се надявам се да се размине само с малка уплаха! След като преживях голямото земетресение в Турция през 1999 г. си взех поука за мене - наслаждавай се на всеки един ден така, като чели ти е последния ден в живота! Сполай ви и Всевишният да ви закриля!"

 

Разкажете как преживяхте труса, къде се намирахте и има ли сериозни щети в дома ви.

 

Още актуални новини четете в Dnes.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sluncho121
преди 11 години

Здравейте хора имам един проблем,,скоро имам класно по български а не мога да си намеря информация за темите ми ще съм ви много благодарна ако ми помогнете ето и темите : Проблема за сътворението на света ; мотива за сътворението на света според стария завет ; история на мойсей ; 10е божи заповеди ; хуманистичните проблеми на съвременната епоха според новия завет и есе на тема : И рече Бог нека бъде ден !! Mоля ви помагайте !!

anonymousx
преди 11 години

koshtramba, моля следващият път като сънуваш земетресения да ни предупредиш! :D Иначе аз въобще не съм го усетила. Мен ме събуждат и ме питат дали съм добре.. А на втория етаж от сградата са изпопадали чашите дори ;д

koshtramba
преди 11 години

Покъртително беше. Стоя си в 3 презноща права до прозореца и говоря по телефона и по едно време сякаш пропаднах леко надолу, след което хоризонтално започнах да се люлея, едва балансирах права, а и все пак живея на 11-тия етаж.Интересно е, че нощта преди земетресението сънувах, че преживявам много силно земетресение. Вечеряхме и обяснявах на майка ми какво съм сънувала, а тя ми каза : "Провери в в интернет какво значи." - аз се изсмях и казах "Е, земетресение, какво да значи!" ... Ден преди голямото земетресение в Япония миналата година също имах земетръсен сън. Мисля, че трябва да ме наемат от БАН.

Pr0tOt7pE
преди 11 години

Нищо не усетих!! (СПАХ КАТО РАЗБИТ ПЪН) :D

ChildrenOfBodom
преди 11 години

Природата си показва колко по-могъща е от нас и че може само за 10 секунди да ни избие всички...

Gerityyy08
преди 11 години

Mного страшно беше. Както си спах и изведнъж всичко толкова яко се друсаше. Чак се хванах от страни за леглото и като малко дете започнах да викам майка си. Нито животни съм чула да вият нито хора. Само като спря първия трус ми стана адски лошо. По- голямо бедствие е за тези, които са големи паники. Каква е ползата да излизам от нас. Или ще падна заедно с блока или той ще падне върху мен.

DSD Creations
преди 11 години

Аз си спах като пор и в 6:15 ми звънна един приятел от София - аз съм в Благоевград :D кво толко е станало че всички се шашкате XD

maxXy
преди 11 години

наз бях от хората дето се изнесоха по улиците в колите, кооперацията ни се окозо не много здрава, което вкара допълнителен стрес. При другите бяхме вече в колата с котката, нищо не усетихме... А иначе ние сме на 3тия етаж, точно срещу църква, и след първото силно щъркелите излетяха и повече не се върнаха до сутринта.. Когато се върнаха и котката заспа, тогава се успокоихме, прибрахме се и заспахме..

scrooper
преди 11 години

"Евалата на социалистичките строители" Да, наистина, за разлика от днешните- да ти се пукне панелката :ХКофти тръпка. Събудих се от гадния шум и от факта, че леглото ми се люлееше из стаята. Като за капак изпопадаха книги от библиотеката и обувките в дрешника!

toad
преди 11 години

Какво ще кажете за шума по време на земетресението ? Жестоко те вкарва във филма :D

Marti9Levski
преди 11 години

В 3.03 бях будна и изведнъж земята просто започна да се клати........беше си страшно аз много се уплаших

react9902
преди 11 години

Каква западната част на страната ее .. ;x аз съм в Източна България и се усети при нас... Така де, познати го усетеха .. аз спах !! ;дд

ribok
преди 11 години

Епицентърът е бил на 9 километра северно от Перник, съобщава Националният център по земетресенията в САЩ.хахаха земетресението в БГ а от САЩ ни казват къде е било хахаха

Silver_flower
преди 11 години

Снощи тъкмо щях да си лягам около 3 часа, чувам някакви звуци от горния етаж, сякаш има много шумни будни хора. Аз седях и изведнъж започнаха да се люлеят предметите по секцията и земята започна да се движи. Никога преди не бях усещала земетресение! Казвали са, че е имало, но никога не бях го преживявала. Попуплаших се, после си легнах. От градче в Старозагорска област съм.

miyauuu
преди 11 години

Май само мен не можа да ме събуди :)Но нашите са усетили и в Момчилград (обл. Кърджали) яко се е усетил :)

alleyy
преди 11 години

Аз тъкмо сънувах, че има заметресение и като ме събуди и ме разтресе стой та гледай как пищях ..... то не е за смях.

JonkataK
преди 11 години

Спах.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия