Няколко любопитни неща, забранени по света

2012-05-18 13:26:00
Няколко любопитни неща, забранени по света
Снимка: sxc.hu

Австралия: Порнография, включваща малки бюстове

 

Ако сте жена в Австралия със сутиен с размер на чашката А, то според закона значи не съществувате. Ако пък сте мъж, който предпочита да гледа филми за възрастни с участието на по-... скромно надарените дами, то според австралийското правителство вие сте потенциален педофил. Ако тези неща ви сте струват странни, тогава не трябва да подавате молба за работа в Австралийския класификационен борд, издал забраните за разпространение на редица порнографски филми, в които малкият размер на бюстовете на актрисите ги правели да изглеждат под 18 годишни.

 

Китай: Игровите конзоли

 

Повечето игрови конзолите произвеждат в Китай и дори затворниците там биват принуждавани да играят World of Warcraft, за да могат властите да събират плячката им и да я препродават на други играчи. Ето защо звучи доста странно, че именно тази страна би забранила продажбата на игрови конзоли. Законът е гласуван през 2000 г., когато правителството решава да предпази младежта в Китай от колосална загуба на време, което може да бъде инвестирано в работа или учене. Но и при това положение геймърите не са възпрепятствани да си купуват не-конзолни игри, което малко или много обезсмисля забраната. Може би поради тази причина спазването и не се съблюдава толкова строго.

 

Русия: Пънк модата

 

Много хора не харесват пънк стила, но е едно да забраниш на детето си да излиза от вкъщи, облечено по даден начин и съвсем друго, когато цяло едно правителство заема подобна позиция. Става въпрос в частност за т. нар. Емо мода (съкратено от емоционален хардкор), която е съвременна разновидност на пънка и хардкор стила, родила се в средата на 80-те във Вашингтон. Та тази мода бива набедена от властите в Русия за главен провокатор на младежта и виновник за високите статистически нива на самоубийствата сред тинейджърите.

 

Правителството отива толкова далече, че обявява тази мода за „враг и заплаха за националната стабилност” и издава забрана за носене на такива дрехи в училищата и административните сгради. За успокоение на руските младежи обаче, самата емо музика успява да избегне тази съдба.

 

Кралство Дания: Повечето детски имена

 

Подобрените храни не са единственото нещо низвергнато в Дания. Тази страна има една от най-строгите политики в света, третираща именуването на гражданите си. Всъщност датските поданици имат право да кръщават децата си само с имена, включени в официален списък, а за всяко изключение се налага да се подават молби и да се чака одобрение от държавните власти. По настоящем този списък е съставен от едва 24 000 имена.

 

Саудитска Арабия: Свети Валентин

 

Подобно на Иран, кралството смята празника за деня на Св. Валентин за обида на мюсюлманските традиции. За да се предотвратят нарушения с любовни дарове, преди Св. Валентин цветарниците и магазините за подаръци са задължени да премахнат от складовете си всичко червено и романтично, което може да се асоциира с празника на влюбените. Оказва се обаче, че забраната не е много ефективна и е спомогнала за разцъфтяването на богат романтичен черен пазар, на който влюбените могат да купят червени рози и всичко, което поискат контрабандно на около 6 пъти по-високи от обикновените цени.

 

Кралство Дания: Закуски

 

В Америка е почти невъзможно да купиш прясно мляко, което не е подсилено с витамин D, калций и какво ли не още, но в Дания това се смята за абсолютно нелегално. Това е така, защото кралството е наложило забрана за всякакви храни с добавки, което успешно елиминира от датския пазар и доста царевични и овесени закуски.

 

Китай: Жасмин

 

След Жасминовата революция в Тунис 2010/2011 год., вдъхновени протестанти в Китай също решават да проведат въстание. То е потушено от властите и един от резултатите му е,че растението Жасмин бива забранено в цялата страна. Такава съдба сполетява и песните, в които се пее за него, както дори и кратки съобщение, съдържащи думата Жасмин.

 

 

Иран: Западни прически

 

Както повечето близкоизточни страни, Иран не одобрява бясното разпространение на декадентски влияния, нахлуващи от запад. И за да предпази обществото на страната по-ефективно, правителството налага забрана върху всяка прическа, която отсъства от специален списък от правителствено одобрени стилове на подстрижка. Едни от непозволените прически са удължената коса на тила при мъжете, конската опашка при жените и всякаква форма на бодили и гребени, а бръснарниците, които не спазват закона, подлежат на затваряне и други наказателни санкции.

 

Китай: Прераждане без официално позволение

 

Реално погълнато няма как да забраниш на някоя душа да се прероди без да си осигури предварителното разрешение от държавата, а още по-малко това може да бъде следено и контролирано. Всъщност това е политическа тактика, с която китайското правителство иска да наложи контрол върху будистките монаси, върху Далай Лама включително, посягайки на най-светите им вярвания.

 

Китай: Филма „Аватар” на 2D

 

Според китайските власти, идеята за общество, което с съюзява с местно полу- туземско, било то и извънземно племе, срещу империалистическа заплаха, е неприемлива. Ето защо скоро след премиерата на филма в Китай, се налага забрана той да бъде прожектиран на друго освен на 3D. Тъй като в страната по това време има твърде малко 3D кино зали, тази забрана доста ефективно лишава лентата от голяма гледаемост.

 

Гърция: Видео игрите

 

Китай не е единствената страна издала закон срещу видео игрите – и Гърция минава в тази графа, но по доста различна причина. През 2002 г. правителството се опитва да предприеме мерки срещу незаконни хазартни машини, но тъй като вече съществува твърде общ закон в защита на видео игрите, то той успява да покрие и предпази всяка форма на електронна игра, включително и незаконните ротативки. Оттогава нещата се променят дотолкова, че дори има хора с присъди за нарушение на съставената забрана. Престъпникът дори е лежал в затвор за игра в интернет кафе!

 

Слава Богу, след натиск от ЕС и геймъри по света, законът е обявен за противоконституционен до края на същата година.


Още любопитни новини четете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
thefreak
преди 11 години

"Повечето игрови конзолите произвеждат в Китай и дори затворниците там биват принуждавани да играят World of Warcraft, за да могат властите да събират плячката им и да я препродават на други играчи. "WUT!!?!?!(rofl)(rofl)(rofl)(rofl)(rofl)(rofl) :D :D :D300 кукера....И пуснато в статия това, лелеее....

scrooper
преди 11 години

"затворниците там биват принуждавани да играят World of Warcraft" ахахаа, това е много по- добре за затворниците от типичния тежък физически труд, а много геймъри сигурно им завиждат

Josefinne
преди 11 години

"Реално погълнато" не знам какво да кажа...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия