Подгответе се за суперлуние тази нощ

2012-05-05 21:17:00
Подгответе се за суперлуние тази нощ
Снимка: sxc.hu

Тази нощ (5-и срещу 6-и май) от някои части на земното кълбо ще може да се наблюдава суперлуние, пише science.nasa.com.

 

В късните часове на нощта естественият спътник на Земята ще се доближи до нея на разстояние от 350 000 км. (най-близкото за тази година). В резултат на това Луната ще изглежда около 14% по-голяма и 30% по-ярка от обикновено.

 

Суперлунието не е необичайно явление. То се случва около веднъж годишно. Предишният лунен перигей бе на 19-и март 2011 г., когато Луната се приближи до нашата планета на рекордно близко разстояние за последните 19 години.

 

 

Митовете и легендите, свързани със суперлунието, гласят, че по време на него при много хора се проявяват психични отклонения. Нещо повече – нивата на престъпност се увеличават, а в болниците постъпват повече пациенти. Модерната наука обаче е отхвърлила всички тези твърдения поради факта, че досега не съществуват категорични изследвания, установили наличието на такава зависимост.

 

В България лунният перигей ще може да се наблюдава в ранните сутрешни часове, разбира се, ако времето бъде безоблачно. Учените от НАСА информират, че възприемането на големината на Луната е твърде субективно. Тя изглежда най-голяма, когато е близко до хоризонта и когато се показва измежду постройки или дървета. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Josefinne
преди 12 години

***, от два дни не мога да спя, а аз проспивам и земетресения и любовни терзания и филми ( вкл. в киното ).

scrooper
преди 12 години

Тя и оня ден беше бая близичко.

ChildrenOfBodom
преди 12 години

В късните часове на нощта естественият спътник на Земята ще се доближи до нея на разстояние от 50 000 км. Аман от неграмотност.. Средното разстояние между Луната и Земята е 384 403 километра.

tonique
преди 12 години

Ее няма с коя да я гледам... :D :D

Gerch
преди 12 години

Олее То Луната като я погледнесх през прозореца на насхия блок е огромн коои знае на тва суперлуние ква ще е мале като го гледам тва да не зема да откача достатъчни са ми ся хормоните стига толкова!!:ДД

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия