Според повечето тийнейджъри, почти няма човек, който да не употребява алкохол или наркотици. Всъщност това изобщо не е вярно. Младите хора, които пият или взимат наркотици, го правят рядко и то основно по купони, където искат да покажат на околните колко са „готини“. Повечето тийнейджъри всъщност не употребяват такива вещества.

 

Един от митовете сред младежите е, че само пропаднали хора могат да се пристрастят към алкохола или наркотиците. Реално няма значение от какво семейство си, къде учиш и т.н. Веднъж захванеш ли се с тези неща, шансът да се пристрастиш към тях се увеличава. Затова по-добре не опитвайте наркотици и ако пиете, пийте малко и след като навършите 18 години. Колкото по-малки сте, толкова по-трудно се контролирате и осъзнавате кога трябва да спрете, за да не се излагате пред приятелите си. Повечето хора, като се напият и не знаят какво правят, а това често води до подигравки от страна на околните.

 

Тийнейджърите смятат родителите си за лицемери, защото им казват да не пият алкохол, а в същото време те го правят. Да, но има една съществена разлика – родителите са над 18-годишна възраст и не нарушават закона, като консумират спиртни напитки. Затова ги послушайте и не ги обвинявайте безпричинно.

 

 

Младежите мислят, че няма да се пристрастят нито към алкохола, нито към наркотиците и когато решат да се откажат, ще го направят. Често те употребяват тези вещества, за да се впишат в компанията и да не им подиграват, че са задръстени. По-добре си намерете нови приятели, а не рискувайте живота си. Статистиката сочи, че повечето младежи не са опитвали наркотици или алкохол до първи курс в университета. Затова не се насилвайте да правите нещо, което не ви допада. Голяма част от хората, които са пристрастени към алкохола и/или наркотиците, стават жертва на насилие или самите те стават насилници и престъпници.

 

За тийнейджърите е много обидно да чуят от родителите си да не пият, а в същото време да знаят, че те са консумирали алкохол, докато са били на тяхната възраст. Помислете си защо ви дават този съвет и дали е напразно или се опитват да ви предпазят. Може би те са изживели нещо, докато са били под влиянието на алкохол, имат лоши спомени и искат да ви предпазят от същите преживявания. А и се притесняват какво може да ви се случи, когато сте със замъглено съзнание.

 

Според младежите, не би им навредило, ако опитат някакъв наркотик или алкохол. Като цяло не е лошо да се експериментира, но не и с тези неща. Не се подвеждайте, че всички пият алкохол и наркотици, както и не правете неща, които не искате, само за да се впишете в някаква група. Не е нужно да пиете или да пушите, за да имате приятели.

Автор: Ралица Солакова