Как и защо да спрем да псуваме?

2012-04-02 16:16:00
Как и защо да спрем да псуваме?
Псуването е грозен навик, от който трябва да се отървете. Снимка: sxc.hu

Почти всички жители на земята използват псувни и нецензурни думи – някои повече, други по-малки, трети – само на ум.

 

Псуването е лош навик, от който човек трябва да се отърве. Особено грозна гледка е жена, която използва прекалено цветущ език, който би накарал дори мъжете да потънат в земята от срам. Така както правиш опити или поне имаш желание да откажеш цигарите, така трябва да намериш воля и най-вече смисъл да престанеш да псуваш като каруцар. Сигурно ти изглежда трудно, но всичко е въпрос на лична нагласа.

 

Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да се отървете от този грозен навик:

 

Постави си ясни цели

 

Постави началото на своето начинание като изясниш своите цели. Постарай се да спреш да използваш ругатни и нецензурни думи поне в общуването си с приятелите и семейството.

 

Забавете темпото

 

Говорете и пишете по-бавно, за да имате достатъчно време да обмислите думите си. Така в бързината няма да ви се изплъзне някоя ругатня, за която после искрено ще съжалявате.

 

 

Признайте проблема пред себе си

 

Използването на прекалено много псувни си е наистина проблем, а не просто липса на възпитание. Преди да си поставите като цел да разрешите проблема си, признайте пред себе си, че имате такъв. Това ще ви помогне да се отървете от този грозен навик.

 

Санкционирайте се

 

Обикновено хората постигат по-бързо целта си, когато им се поставят някакви санкции. Тогава те са склонни да помислят, преди да направят нещо. В случая вие сте единственият човек, който може да се глоби за поведението си. Затова си направете специална касичка у дома и пускайте по едно левче всеки път, когато изречете някоя псувня. Бъдете честни със себе си, достатъчно хора ви лъжат ежедневно, затова не следвайте правилата, които сте си поставили.

 

Бъди внимателен

 

Ако човек си мисли постоянно за нещо, шансът да го изрече на глас се увеличава. Затова внимавайте, но не мислете постоянно, че не бива да псувате, защото ще кажете нещо неприлично, без да искате. А тогава следва санкция – левче в касичката :)

 

Обърнете се за помощ към някой приятел

 

За да бъде човек максимално стриктен, той трябва да обяви решението си на някой близък. Така по-трудно ще престъпи обещанието си, когато знае, че има хора, които са наясно с неговите планове. Кажете на човека, с когото излизате най-често, че сте си обещали да се отървете от този вреден навик и ако някой път се изпуснете и не се усетите, да ви бъде направена забележка.

 

Псуването е грозен навик, който трябва да оставите в миналото си. Не бъдете от хората, които се излагат с езика, който ползват. Нормално е да се ядосате, но не изливайте гнева си с поредица от ругатни. Това ще направи лошо впечатление на околните и те могат да си съставят лошо мнение за вас, само заради ваше моментно състояние.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
young.wild.and.free
преди 12 години

доказано е, че при болка, псуването помага :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия