Не мога или не искам/не ми стиска?

Не мога да го направя... Не мога да го открия... Не мога да свърша това днес... Не мога да си спомня... Не мога да да се видя с теб... Не мога да ти се обадя...     „Не мога&rd

2012-03-30 19:15:00
Не мога или не искам/не ми стиска?
Снимка: sxc.hu

Не мога да го направя...

Не мога да го открия...

Не мога да свърша това днес...

Не мога да си спомня...

Не мога да да се видя с теб...

Не мога да ти се обадя...

 

 

„Не мога” – две думички, които използваме толкова често, а чието значение като че ли често забравяме.

 

Да „не можеш” означава да не разполагаш с физическата възможност и сподобност да извършиш нещо. Това е съвсем различно от това да не изпитваш желание да направиш нещо и просто да си търсиш поредното оправдание.

 

 

Заявявайки пред себе си и пред света и вярвайки в това, че не можеш да направиш нещо, е равносилно на това да се откажеш да се учиш и да се развиваш, да се предадеш и да склониш глава пред трудностите. Пораженческото поведение обаче едва ли ще ти помогне. То няма да направи живота ти по-добър, а дори напротив – отказа от борба ще те води винаги до провали. Без битка няма победа. Това е нещо, което трябва честичко да си припомняш, когато изпитваш неувереност в собствените си възможности.

 

Често зад думичките „не мога” се крие нежеланието да направиш нещо – да се обадиш на приятел/ка, да излезеш с нея на разходка. Причините за това може да са най-различни, но вместо да ги прикриваш с глупави оправдания, винаги е по-добре да ги заявиш откровено в очите.

 

Фразичката „не мога” е сред тези, които е хубаво да изтриеш от речника си и да използваш колкото се може по-рядко. Виж с какво можеш да я заместиш:

 

1. Вместо да се ядосваш и да се тръшкаш, че не можеш да откриеш любимия си пуловер, си помисли: „Все още не съм го открил/а, но ще продължавам да го търся”, „Няма къде да е изчезнал, въпрос на време е да го намеря”.

 

2. Вместо: „Не мога да завърша проекта в срок”, си казвай: „Остава ми наистина малко време, но ще се справя”, „Трябва да мобилизирам действията си и ще успея да го направя”, „Дори да не успея, важното е, че ще опитам”.

 

3. Вместо: „Съжалявам, но не мога да изляза с теб днес, защото съм много зает/а”, отговори честно и откровено: „Този път май ще пропусна, не ми се ходи на кино днес, предпочитам да си остана вкъщи”.   

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия