Днес силиконовите гърди имат рожден ден. Да им е честито!

 

През пролетта на 1962 година Франк Героу и колегата му Томас Кронин извършват първото поставяне на силиконови импланти, пише в „Кориера дела сера“. Пациентката е на 30 години има 6 деца и определено има нужда от корекция на бюста.

 

Идеята за създаване на силиконови импланти дошла на д-р Героу, който оприличил банка с кръв на женска гърда. Той решил да види дали има начин да се увеличат женските гърди. Опитът си направил върху женското куче Есмералда. Тя била оперирана успешно и не отхвърлила имплантите.

 

 

Няколко дни по-късно майката-героиня отишла в местната болница, за да поиска да й бъде премахната татуировка от едната гърда. Д-р Героу видял състоянието на бюста й и решил да й предложи експерименталната операция. Жената решила да рискува и приела. Днес тя е на 80 години, вече няма помен от стегнатия й бюст, но тя се радва, че е била първата, подложила се на естетическата интервенция.

 

Година по-късно лекарите официално представили техниката си по време на Конференцията на американското дружество на пластичните хирурзи във Вашингтон.

 

Към днешна дата най-много операции на бюста искат дамите от Мексико, Америка и Бразилия. В Европа италианките са тези, които най-често лягат под ножа.

 

Освен положителни емоции, имплантите са в състояние да донесат и отрицателни. 65-годишна италианка поискала да премахне имплантите си. Вчера била оперирана, но починала няколко часа по-късно. Води се разследване.

 

(БТА)

Автор: Ралица Солакова