Научи се да харесваш себе си!

2012-03-13 20:54:00
Научи се да харесваш себе си!
Снимка: sxc.hu

Няма как да накарате другите да ви харесват, ако първо самите вие не се научите да харесвате себе си. Позитивната ви оценка за вас самите кара другите хора да ви възприемат в по-добра светлина. И обратното – ако се поддадете на комплексите си и постоянно търсите недостатъците си, твърде вероятно е те да се набиват в очите и на останалите.

 

Първата стъпка към изграждането на високо самочувстиве е осъзнаването на всички плюсове и предимства, които притежавате. Извадете един бял лист, вземете химикалка и започнете да записвате. „Имам чувство за хумор”, „Имам красива усмивка”, „Имам красиви очи”, „Обличам се стилно”, „Притежавам креативност”, „Амбициозен съм” – това са само част от нещата, които можете да запишете за себе си.

 

 

Попълвайте списъка си редовно, винаги има какво още да добавите. Освен това старайте се да си го прочитате на глас поне веднъж седмично, а защо не и всеки ден. Ако получите пристъп на неувереност, извадеде отново списъка си и го погледнете. Вероятно именно там ще откриете, че нямате основание да се притеснявате за дребните си недостатъци, след като притежавате толкова много и значими положителни качества.

 

Още със ставането сутрин си повтаряйте колко сте прекрасни. Отделяйте си по 2-3 минутки пред огледалото, за да преговорите (с усмивка на лице!) вашите плюсове. Това със сигурност ще ви зареди с положителна енергия и самоувереност през целия ден.  

 

Работете върху усъвършенстването си. Ако смятате, че имате определени недостатъци, работете върху тяхното отстраняване, доколкото това е възможно. В крайна сметка, човек се учи и променя цял живот, така че винаги можете да моделирате това, което не харесвате в себе си.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия