Coca-Cola и Pepsi променят рецептите си, за да не водят до развитие на рак

Любимите ни газирани напитки Coca Cola и Pepsi ще променят рецептите си, за да избегнат поставянето на предупредителен знак върху продуктите си за повишен риск от рак. Това се налага заради нов закон

2012-03-09 18:00:00
Coca-Cola и Pepsi променят рецептите си, за да не водят до развитие на рак
Снимка: Reuters

Любимите ни газирани напитки Coca Cola и Pepsi ще променят рецептите си, за да избегнат поставянето на предупредителен знак върху продуктите си за повишен риск от рак. Това се налага заради нов закон в Калифорния.

 

Компаниите ще променят начина, по който постигат карамеловия цвят на напитките си, понеже новият закон задължава продуктите, които съдържат канцерогенни съставки, да се обозначават с предупреждение.

 

Coca Cola и Pepsi съобщиха, че промените ще бъдат въведени на цялата територия на Америка. До този момент това е направено само в Калифорния. Гигантите държат почти 90% от пазара на безалкохолни напитки в САЩ.

 

 

Американската асоциация за безалкохолни напитки обяви, че членовете й ще продължават да използват карамелови оцветители в продуктите си, но измененията са заради новия калифорнийски закон.

 

Хората, които консумират безалкохолни напитки, няма да забележат никаква разлика в техния вкус. Също така те не трябва да се притесняват за здравето си.

 

Говорителят на Coca Cola обяви, че компанията е поискала от доставчиците на карамел промяна в производствените процеси, за да бъдат намалени нивата на 4-метилимидазол – това е химикал, чийто следи могат да бъдат открити в доста продукти.

 

Говорителят на щатската администрация за безопасност на храните посочва, че потребителите трябва да пият над 1 000 кенчета Coca Cola дневно, за да се достигне до концентрацията на въпросните химикали, които водят до развитие на рак.

 

Новини от цял свят може да намерите в Investor.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия