Художник рисува творбите си със сажди от свещ

Стивън Спазук от Канада е единственият художник в света, който рисува платната си чрез опушване. За да постигне желания ефект той използва саждите на свещ.   Канадецът прави изключителни портре

2012-03-09 13:08:00
Художник рисува творбите си със сажди от свещ
Снимка: sxc.hu

Стивън Спазук от Канада е единственият художник в света, който рисува платната си чрез опушване. За да постигне желания ефект той използва саждите на свещ.

 

Канадецът прави изключителни портрети, благодарение на своята огнена техника. През 2001 година се зародила страстта на художника към рисуването със сажди и с годините той усъвършенствал техниката си.

 

За 10 години той успял да постигне доста добри резултати, като използва свещта вместо молив и сажди вместо мастило.

 

 

Първите му опити не били особено добре, защото платната му просто пламнали. Но с течение на времето започнал да използва трудно запалими и по-дебели хартии. Той вече не прогаря платната си, а трупа върху тях слоеве сажди, които после отнема, докато получи така желания образ.

 

Най-хубавата снимка на Стивън Спазук е посветена на неговата приятелка Даниел, която успешно се преборила с тежката диагноза рак на гърдата. Когато част от косата на неговата любима започнала да пада, канадецът събрал част от космите й и си направил фини четчици, с които направил портрета й.

 

 

(БТА)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия