Червенокосите дами носят на болка

Малко на брой са дамите, които по рождение са с червени коси и именно заради това някои хора ги възприемат за по-странни. 2% от населението на планетата има естествен червен цвят на косата, като в Сев

2012-03-09 09:37:00
Червенокосите дами носят на болка
Снимка: sxc.hu

Малко на брой са дамите, които по рождение са с червени коси и именно заради това някои хора ги възприемат за по-странни. 2% от населението на планетата има естествен червен цвят на косата, като в Северното полукълбо този процент скача на 6%, а в Шотландия 13%. Но и да си различен си има своите положителни страни. Блондинките и брюнетките изтърпяват физическата болка доста по-трудно в сравнение с жените с огнени коси.

 

Червенокосите дами имат по-висок праг на търпимост към болката, но пък са по-зиморничави в сравнение с другите жени. Те усещат по-слабо набезите върху повърхността на кожата си, но и могат да поемат много по-гореща и лютива храна.

 

 

Явно дамите с огнени коси имат специфичен ген, който е причината за съществуването на тази разлика. Учените изследвали гена MCR1 и неговите подгрупи MCR2, MCR3 и MCR4, които се срещат при червенокосите жени. Било установено, че този ген не помагал на мъжете с червена коса. Мозъците на мъжете и жените обработват по различен начин процесите, които са свързани с болката.

 

Още любопитни здравни новини може да намерите в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
an0nimn0
преди 12 години

В "Ловци на митове" имаше такъв епизод.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия