'Водоустойчивите' индианци такейра

2012-02-27 18:42:00
'Водоустойчивите' индианци такейра

В амазонската селва живее удивителното племе на ‘водоустойчивите’ индианци такейра. Върху тях може да се излеят тонове вода, но кожата и косите им остават абсолютно сухи.

Според специалистите, върху кожата на тези хора, които живеят далече от цивилизацията, се е образувало  специално покритие, което  им позволява  да оцелеят в условията  на дъждовните гори. Тези индианци стоят под дъжда и остават  съвършено сухи. Водата се плъзга, като че ли те са покрити със слой мазнина.

Според специалистите, индианците такейра са изработили имунитет към повишената влажност в резултаат на стотиците години живот в дъждовна среда.

‘Водоустойчивото’ племе е открито през 1988 година от д-р Толбърн. Той пътешествал  по река Хуруа с кану. Поради тридневния порой той  бил принуден да спре в индианско селище.
Именно тогава  обърнал внимание, че независимо от  силния дъжд, хората  продължавали спокойно да се занимават с обичайните си дела - ловели риба, домакинствали, но... косите и телата им не се мокрели.

Д-р Толбърн взел образци от кожата на индианците, с надеждта да изясни по какъв начин тя противостои на влагата.  Според доктора, ще дойде време, когато ще можем да обработваме с такова вещество тялото  и дрехите си, за да не се страхуваме от дъжда.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия