Племето гараманти

2012-02-24 21:40:00
Племето гараманти

Гарамантите са загадъчно африканско племе. Те са смятани дълго време за слабо  развити чергари.  С течение на времето, обаче,  се разкриват нови факти, които доказват, че  те са създали високоцивилизована държава и са владеели напреднали за времето си технологии.

В рамките на проекта TRANS-SAHARA, наскоро били анализирани спътникови снимки. Проектът е насочен към изучаване на процесите на създаване на държавите, както и миграцията и търговията в Централна Сахара през преиода I хилядолетие пр. н.е. до II хилядолетие от н.е.

Повечето от откритите укрепени селища и строежи, напомнящи замъци, вероятно са дело именно на гарамантите. Замъкоподобните комплекси имали четириметрови стени, изградени от глинени тухли.

Още преди началото на гражданската война в Либия,  археолози са успели лично да се убедят, че всичко това действително съществува и се отнася към доислямската епоха. Специалисти отбелязват, че съдейки по всичко, за две хиляди години, климатът  в региона не се е променил - в началото на новата ера, той е бил също така сух и негостоприемен.

Досега историците смятаха гарамантите са чергарско племе, стоящо на ниска степен на развитие, което отвреме навреме нарушавало границите на Римската империя. Оказало се, че те са създали държава, владеели са писменост и прогресивни за времето си технологии.  Археолозите дори ги наричат  пионери на оазисното земеделие в Либия и в транссахарската търговия.

Изследователите се надяват, че новите власти в Либия ще видят в това откритие важен исторически символ и изучаването на гарамантите ще получи нов тласък.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия