Наближават абитуриентските балове

Идва времето на абитуриентските балове.  Българските дизайнери са на мнение, че и през тази година хит при  абитуриентските рокли ще бъдат моделите с корсажи. Вече ги видяхме в колекциит

2012-02-21 22:03:00
Наближават абитуриентските балове

Идва времето на абитуриентските балове.  Българските дизайнери са на мнение, че и през тази година хит при  абитуриентските рокли ще бъдат моделите с корсажи.

Вече ги видяхме в колекциите на известни български дизайнерки, а зрелостничките с по-големи финансови възможности,  биха могли да  обърнат поглед и към световната мода.

Роклите с корсажи са обсипани с фини бродерии, камъчета и асиметрични декорации. Корсажът може да бъде вграждан в къси модели, подходящи за миньончетата, както и в изкусителни дълги тоалети, които стоят отлично на по-високите дами.

Абитуриентките, обаче, трябва да са наясно, че ако желаят да носят рокля с корсаж, е желателно да имат тънка талия, изправен гръб и хубава кожа. При тези рокли размерът на бедрата няма значение - предимството на тези тоалети е, че те се разкрояват и прикриват излишните килограми.  

Удачно е те да бъдат съчетани с фини бижута и ефирни шалове, вместо връхни облекла.

Наименованието ‘корсет’ идва от френската дума ‘cоrps’, което значи ‘тяло’.  Корсетите са били  атрибут на тоалетите на благородничките, които са се пристягали до припадък, за да изглеждат талиите им по-тънки.

По-късно, обаче, започват да се надигат гласове против корсета. Става ясно, че неестествената компресия на вътрешните органи води не само до влошаване на храносмилането и до безплодие, но понякога е  и с летален изход.

‘Походът’ против корсета е оглавен от френската писателка и феминистка Жорж Санд. Скоро към нея се присъединяват толкова много хора, че с настъпването на 20-ти век, съблазнителнното облекло, което доскоро е било основно оръжие на жените в битката им за красота, вече може да се види само в бордеите и вариететата.

Модата, обаче, е нещо много странно. Тя се развива циклично. Ето защо през 50-те години корсетът отново превзема паржките подиуми.  Той се оказва устойчиво, макар и опасно, оръжие в арсенала на сексапилната жена.  И днес Мадона скандализира колкото с провокативното си сценично поведение, толкова и с еротичните корсети, създадени  специално за нея  от Жан-Пол Готие.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия