Научете се да казвате "НЕ", за да не ви използват

2012-02-20 22:03:00
Научете се да казвате

Някои хора искат да откажат на другите да свършат нещо, но не могат да го направят. Без значение дали имат желание или не, те винаги са готови да помогнат на околните. Хубаво е човек да помага, но понякога трябва да отказва, защото тази отзивчивост може да ви навреди.

 

Наистина е хубаво, когато сте готови да помагате на своите близки и приятели, но трябва да знаете къде е границата и да не я преминавате прекалено често. Някои хора наистина имат нужда да помогат на околните, но другите просто не могат да откажат или искат да се харесат.

 

Повечето хора, които не могат да отказват, се страхуват, че като откажат могат да оставят лошо впечатление или по-лошо – да развалят приятелството си. Човек, който не умее да отказва, е зависим от общественото мнение и повечето му решения са основани на желанието му да се хареса на всички.

 

Това поведение се заражда в ранна детска възраст и родителите са тези, които изграждат самооценката на своите наследници. Съвсем малко е нужно на едно дете да се превърне в безхарактерна личност, която не умее да отказва на околните. Тези деца стават такива, защото родителите им се държат с детето си така, сякаш то трябва да прави да прави всичко, което поискат от него. По този начин то става човек, който смята, че трябва да прави всичко, за което бъде помолено.

 

Всеки трябва да се научи да отказва, за да не вреди излишно на себе си и да не загуби уважението на околните. Напълно възможно е хората да започнат да се възползват от хора, които са склонни да направят всичко, за което бъдат помолени.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nellllllly
преди 12 години

Mejdu drugoto naistina e trudno da se otkazva......!

Nakadah
преди 12 години

Отличен 2!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия