Караниците май са полезни

2012-02-13 18:26:00
Караниците май са полезни

В днешно време животът ни е изпълнен със стресови ситуации,  които водят до постепенно натрупване на нервно напрежение. Съществува мнение, че да се потиска напрежението е вредно, затова е необходимо да му се дава излаз периодично.

Някои хора постъпват именно така и устройват  конфликтни ситуации и крещят на околните. Други пък отнасят себе си към възпитаната интелигенция и не си позволяват да изливат върху околните натрупалия се гняв.

Именно тук възниква конфликт между медицинската наука и етичните норми, приети в обществото.  Умният човек трябва да умее да се ориентира  в ситуацията - кога трябва да се сдържа,  и кога  може  да покрещи.

Според медицинската наука, ако  човек не дава израз на емоциите си, това може да доведе до различни  заболявания. Още древните лекари са отбелязали наличието на връзка между отрицателния емоционален фон и патологията.  Постоянната озлобеност и завистта провокират развитие на заболявания на храносмилателните органи, потиснатата мъка влошава захарния диабет, постоянното чувство на страх предизвиква патологични процеси в щитовидната жлеза. Нервното напрежение и негативните емоции водят до повишен риск от  развитие на хипертония и сърдечно-съдови заболявания.  Медицината категорично  е потвърдила факта, че хората, които  са склонни към мълчание, боледуват по-често...

Ако човек продължава да трупа емоции в себе си, в организма му настъпват различни нарушения.  Ако, обаче, се намирате  в условия, в които  не можете да дадете изблик на емоциите си, има способи да се избавите от напрежението и без викове и скандали.

За тази цел е подходяща всякаква физическа активност, която ще насочи негативната енергия в познато русло и ще върне организма в нормално състояние.  Преборете отрицателните емоции с помощта на положителни - прибягвайте към хумор, намерете някакъв смешен момент в ситуацията и се повеселете от душа над  нея. Ако сте достатъчно здрави, може да прибегнете до бързо охлаждане  - просто измийте лицето си със студена вода или пък използвайте кубчета лед.  Може да послушате и любима музика, ако е възможно в момента.

Любопитно е, че последните изследвания потвърждават  положителното влияние на караниците  върху здравето на партньорите в една двойка.  Установено е, че ако единият от двамата не позволява на гнева да се прояви, смъртността от кардиологична патология нараства с 11 %.  Смъртността намалявала със 7 %, ако само мъжът ‘изпуска парата’. Показателят  на смъртността, обаче се снижава с 15 %, ако и двамата партньори периодично изливат своите емоции.

И все пак не забравяйте, че физическото здраве е тясно свързано с нашето настроение, затова се старайте винаги да намерите повод за усмивка...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
flawless_
преди 12 години

Май? А юни?

scrooper
преди 12 години

спортът лекува всичко бе ^^


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия