Виена – най-добрият град за живеене за 2011 г.

Австрийската столица Виена оглави класацията на най-добрите градове за живеене за изминалата 2011 г., изготвяна ежегодно на базата на поредица от показатели, сред които ниво на престъпност, образовани

2012-02-13 16:58:00
Виена – най-добрият град за живеене за 2011 г.

Австрийската столица Виена оглави класацията на най-добрите градове за живеене за изминалата 2011 г., изготвяна ежегодно на базата на поредица от показатели, сред които ниво на престъпност, образование, екология, транспорт, заплати, сигурност, обществени услуги и други.

 

Виена е културният, икономически и политически център на Австрия. Столицата е обитавана от 1,7 милиона души. Тя има една от най-силно развитите транспортни системи в Европа. Освен това образованието и здравеопазването във Виена са на изключително високо ниво. Средната продължителност на живота на жителите на австрийската столица е цели 79,5 години. Всички тези фактори превръщат Виена в най-добрия град за живеене пре 2011 г., натрупал общо 108,6 точки в ранглиста.

 

На второ място в класацията е поставен най-големият град в Швейцария – Цюрих, който има оценка 108. Населението му наброява 365 098 души. Средната продължителност на живота на жителите му е 80,74 години. Цюрих е финансовият център на Швейцария, като в него са ситуирани много национални и международни компании. Градът е известен и като „Портала към Алпите”, тъй като се намира в близост до туристическите курорти в Алпите. Цюрих е известен с умелите си часовникари. Градът се слави с развита инфраструктура, красива природа и културни паметници.

 

Третата позиция в класацията също се държи от швейцарски град – Женева, който може да се похвали със 107,9 точки. В него живеят 185 958 души. Всяка година Женева привлича вниманието на все повече и повече хора към себе си, благодарение на високия си стандарт на живот.

 

Вижте как изглежда пълният Топ 10 на класацията на най-добрите градове за живеене през 2011 година.

 

1. Виена

2. Цюрих

3. Женева

4. Окланд

5. Ванкувър

6. Дюселдорф

7. Мюнхен

8. Франкфурт

9. Берн

10. Сидни

Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
LiTtLe CxI BoY
преди 12 години

по скоро манясваме бее

ins0mniax
преди 12 години

Айдее, местя си ! ;d

sashunkaa
преди 12 години

I LOVE VIENNA !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия