Кой строи бункери днес?

2012-02-12 18:10:00
Кой строи бункери днес?

Наясно сме, че природата е непредсказуема.  А идеята за бъдещия апокалипсис  витае във въздуха постоянно. Някои песимисти, обаче,  не искат да рискуват и по тази причина инвестират в подобие на Ноев ковчег, снабден със защита срещу Армагедона...

Така холандецът Йохан Хуберс решил да построи ковчег по примера на старозаветния Ной. На борда на гигантския кораб има всичко необходимо, за да се преживее глобален катаклизъм - вода, храна и дори животни.  Всичко е като  в Писанията - по двойка от всяка твар. Съоръжението е  дървено, високо е  колкото 5-етажна сграда и се вижда  от няколко километра.

Американската компания Vivos, пък, е разработила концепция за мрежи от подземни бункери, разположени около най-големите градове на САЩ. Убежището  е изпълнено във формата на звезда: от двуетажния център се простират 10 жилищни  отсечки-лъчи.  Бункерите могат да издържат ядрен взрив, химическа или биологическа атака, удар от астероид, различни стихийни бедствия като пожари, земетресения и наводнения.

Във всеки ‘лъч’ могат да се съберат до 200 души, които да оцелеят 1 година. Стаите са напълно мебелирани, в жилищните сектори има санитарни възли, кухни и столови. Бункерите са снабдени с автономна система за енергоосигуряване и пречистване на въздуха. На обитателите на бункерите се предоставя медицинско обслужване и дори автомобили.

Стойността на всеки бункер е 10 милиона долара.  За още 50 000 той може да бъде зареден с провизии, лекарства и други необходими неща. От компанията твърдят, че вече са направени първите поръчки.

Със строежа на антиапокалиптични бункери се е заела и италианската фирма Мatex Security Project. Техните бункери защитават от атомен удар, химически и бактериологични атаки и наводнения.  Много хора вече са поръчали персонални проекти за такива бункери.

В Северно Мексико,  на полуостров Юкатан,  пък вече е построен цял град, чиито жители ще бъдат защитени от всевъзможни катастрофи.  В Япония също са проектирали  своя версия
на Ноевия ковчег.  Там ковчегът  представлява гигантска жълта капсула, напомняща външно топка за тенис.  Там могат да се разположат четирима възрастни. Направен е от обработено стъкловлакно  и може да издържи удар на стихия, подобен на разрушително земетресение.

Руски архитекти предложиои свой вариант на ковчега, който би могъл да бъде наречен универсален - може да се намира, както над, така и под водата. Ако вълните го докарат до сушата, може да стане и пълноценна сграда на земята.

В Страсбург се е обсъждал въпросът относно строителство на ‘Лунен ковчег’, в случай че нашата цивилизация бъде  напълно унищожена в резултат на земетресения, цунами, торнадо и други катаклизми.  За целта трябва да се създаде своеобразна банка от информация, като се съберат образци от всички форми на живот на земята, включително ембриони на хора и животни и дори на микроорганизми.  След това този ковчег щял  да се изпрати на Луната, където ще се намира, докато не получи сигнал от Земята, че може да се върне обратно.  Може би той няма да бъде потърсен никога, но все пак може да бъде  един от вариантите за запазването на живота...   

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Pigeon
преди 12 години

И отново, само който има пари оцелява :d


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия