Бурното море разкри римска постройка в Бургас

2012-02-10 01:31:00
Бурното море разкри римска постройка в Бургас

Преди един ден българското Черноморие бе залято от огромни вълни. Те обаче разкриха нещо наистина ценно - римска постройка, намираща се във военна почивна база в бургаския квартал Сарафово. Става въпрос за цяло селище. Зидовете от древната сграда били забелязани, когато морето свлякло част от земната маса в този район.

 


Ясно се забелязва изградената древна канализация и части от грънци и делви. В морето пред базата е забелязан и каменен саркофаг. Открити са още доста едри животински кости и колона със седемредов надпис. Историците се надяват, че в най-скоро време ще разберат написаното и ще знаят името на селището. Благодарение на водната стихия са били забелязани още дебели плочи от улични настилки и колони, монументални антични сгради и улици и правилно обработени квадри. За момента е сигурно, че селището е от градски тип. Интересното в случая е, че това селище не е известно на историците. То не е споменато в някоя антична карта и лоции.

 


Държавата ще отпусне 120 000 лева за разкопките на селището. Те ще започнат, след като снегът се стопи и времето се затопли. 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
maaarietta
преди 12 години

Наистина много интересно. Хайде да се затопля за да разберем повече : ))

flawless_
преди 12 години

Много интересно.

UnForgettableDream
преди 12 години

Всяко зло - за добро.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия