Имало ли е живот на Марс?

В Австралийския национален университет били моделирани условията на древен Марс и било установено, че голяма част от повърхността на Червената планета е била годна за живот. Според заключенията на

2012-02-09 17:37:00
Имало ли е живот  на Марс?

В Австралийския национален университет били моделирани условията на древен Марс и било установено, че голяма част от повърхността на Червената планета е била годна за живот.

Според заключенията на специалистите само 1 % от обема на комфортната Земя е ’усвоен’  от живите организми. Марс е можел да поддържа живот върху 3 % от своя обем, макар че голяма част от марсианския живот е можела да съществува само под повърхността.

Ниското атмосферно налягане и средната температура от минус 63 градуса по Целзий не позволяват водата са съществува в течна форма на повърхността, но под нея има необходимите за живот условия.

Най-близката възможност да открие оцелял живот от ‘по-добри’ времена има масроходът на НАСА  Curiosity, който трябва да достигне повърхността на Марс през август тази година.  Надеждата е в кратера Гейл, където трябва да кацне марсохода.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия