Виновна ли е Луната?

Смята се, че пълнолунието предизвиква у някои хора душевен  дискомфорт и тревожност. Битува, също така,  мнението, че, когато Луната е пълна, стават повече убийства и самоубийства, катаст

2012-02-08 13:25:00
Виновна ли е Луната?

Смята се, че пълнолунието предизвиква у някои хора душевен  дискомфорт и тревожност. Битува, също така,  мнението, че, когато Луната е пълна, стават повече убийства и самоубийства, катастрофи и нещастни случаи.

Известен е митът, че по време на пълнолуние  се раждат по-често деца. Немски акушери, обаче, решили да проверят това поверие, като старателно анализирали по часове,
броя на родените деца в един германски град в течение на цяла година.

Изводът им бил еднозначен - няма никакви статистически достоверни пикове на ражданията по пълнолуние.

Върху Луната се опитват да стоварват  и вината  за провокирането на убийства и самоубийства. Но повечето научни изследвания не намират ни най-малка връзка между тези явления.

Американски учени се обърнали към статистиката на нещастните случаи в ‘Бърза помощ’, убийствата, железопътните катастрофи и дори броя на дузпите в хокейните мачове.  Нищо не потвърждава, че Луната има това влияние. Нещо повече, учените са констатирали, че много по-реално влияние върху  броя на нещастните случаи  на пътя оказват дните от седмицата, годишните сезони и други общоизвестни фактори.

Други американски изследователи анализирали резултатите от 37 научни работи и в нито една не открили потвърждение за особеното въздействие на Луната.  Канадски учени пък  смятат, че  причината за такива вярвания  е вкоренения предразсъдък. Според тях,  ако човек вярва, че пълната Луна въздейства на организма, той постоянно е нащрек и обръща внимание на всичко, което се случва в тази нощ.  

Разказите на ‘очевидци’ пък, за повишаване на сексуалната активност по пълнолуние се класифицират от съвременната наука като фантазии. Преди почти 20 години  американски хронобиолози  старателно са изучили проблема и констатирали, че зависимост между фразите на Луната и либидото напълно липсва.

Немски психолози  решително опровергават и широко разпространеното вярване, че пълнолунието  е отговорно и за безсънието. Според специалистите, безсънието по пълнолуние  е следствие от тривиално самовнушение - човек, който вярва в това и случайно няколко пъти е спал зле, подсъзнателно се програмира за безсънна нощ при пълна Луна...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия