Как да направим живота си по-щастлив?

2012-02-07 14:18:00
Как да направим живота си по-щастлив?

Известно е, че хората, които гледат положително на живота, се чувстват по-красиви, имат повече приятели, боледуват по-рядко, жънат по-големи професионални успехи  и  дори живеят по-дълго.

Разбира се, невинаги е възможно  да гледаме на света с розови очила, особено пък, когато имаме реални проблеми. Но как, всъщност, можем да направим живота си по-щастлив?

Едно от нещата,  които трябва да направите е да се опитате да мислите позитивно. Специалисти психолози са доказали, че 40 %  от усещането ни за удовлетвореност се формират не от реалните ни успехи, а от начина,  по който възприемаме света.  Ето защо психолозите препоръчват да  прибягвате до самовнушение  всеки път, когато се чувствате в безизходица.  И скоро ще усетите, че съзнанието ви  започва да се пренастройва.

Другото важно нещо е да повярвате в късмета си. Трябва да спрете да търсите кусурите си, като се сравнявате с останалите хора и да обърнете внимание на своите качества.

Човек трябва да има поне четирима добри приятели. Всички изследвания, свързани с щастието, водят до един и същи извод, а именно, че не толкова парите и служебните успехи радват личността, колкото връзките, които създава.     

Потапянето в работата също носи удовлетворение. В такива мигове времето като че ли спира и грижите изчезват. За да достигнате по-често до това състояние, е разумно да си поставяте обозрими цели, които не са нито прекалено лесни, нито твърде трудни.

Забавлявайте се като   деца.  Възрастните, които продължават да играят, независимо дали предпочитат  шах или футбол, постигат по-големи успехи и са по-оптимистично настроени от останалите.

Мисълта ‘Това,  което не ни убива, ни прави по-силни’ може да се приложи при всяка ситуация.  Изпитанията, независимо от това, дали  са  сериозни, или незначителни, събуждат борбеността ни и ни карат да надвиваме страховете си.

Психотерапевти   в Западна Европа напоследък  развиват нова дейност - ‘cleaner therapists’. Психолозите помагат на своите пациенти да подреждат домовете си, като преценяват кое е истински важно за тях и от кое трябва да се отърват.  Според специалистите, разхвърляните помещения  предизвикват стрес.  Затова ще е добре  да почистите дома и офиса си, да изтриете от компютъра документите, които не ползвате, а от телефона - номерата, на които никога не звъните.

Важно е да разрушавате и рутината. Може да се опитате да смените посоката, в която спите, да отидете по друг път на работа или училище или пък да разместите мебелите си.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия