Кралица Елизабет II - 60 години на престола

На днешния ден, 6 февруари,  във Великобритания се отбелязват 60 години  от възкачването на престола на кралица Елизабет II, след смъртта на нейния баща Джордж VI.  Пълното  име

2012-02-06 11:54:00
Кралица Елизабет II  - 60 години на престола

На днешния ден, 6 февруари,  във Великобритания се отбелязват 60 години  от възкачването на престола на кралица Елизабет II, след смъртта на нейния баща Джордж VI.  Пълното  име на Елизабет II  е Елизабет Александра Мари  и тя е кралица и дръжавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на още 15 страни от Британската общност, вкл. Австралия, Канада и Нова Зеландия.  Елизабет II е глава на Британската общност, върховен управител на Англиканската църква, главнокомандващ на британските въоръжените сили и лорд на Ман.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 година.  Тя е по-голямата от двете дъщери на крал Джордж VI  и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г.  тя се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън.  Двамата имат четири деца: Чарлз - принц на Уелс, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.  Елизабет II управлява от 1952 г.

След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Елизабет  II е най-пътуващият държавен глава в света. Тя одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“.

Пътуванията на Елизабет II й  печелят любовта на поданиците й . Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Англия. Елизабет остава основната връзка между страните в Британската общност.

Елизабет  II успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил  заявява при оттеглянето си, че  ще посъветва  своя наследник да се подготвя много старателно преди аудиенция с кралицата. Чърчил е бил министър и премиер при четирима монарси и  е силно  впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. Тя притежава чувство за хумор, което й  помага да се държи достойно в обществото.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия